Foto: LETA

"Latvenergo" lietas materiālu noplūde medijos nav nodarījusi kaitējumu pašai krimināllietai, atzina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

"Domāju, ka nē. Tā nevajadzētu būt," atbildēja Kalnmeiers uz jautājumu, vai noplūde ir nodarījusi kaitējumu "Latvenergo" krimināllietai. "Protams, tas ir nepatīkami, ka tāds gadījums ir noticis, bet tas jau nepadara pierādījumus par neesošiem," viņš pamatoja.

Kalnmeiers apstiprināja, ka prokuratūra ir informēta par dienesta pārbaudes norisi saistībā ar "Latvenergo" lietas materiālu noplūdi, tomēr prokurori nav "fiziski iesaistīti" lietas šķetināšanā.

Uz jautājumu, vai arī noplūdes lietā ir sākts kriminālprocess, Kalnmeiers atbildēja izvairīgi, norādot, ka ir apsolījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nesniegt nekādu informāciju par pārbaudes formu un saturu. Tāpat viņš nekomentēja, vai noplūdes lietā iesaistīts arī Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš ("Saskaņas centrs").

"Es nekomentēju neko saistībā ar šo noplūdi, iesaistītajām personām, to drīkst darīt tikai KNAB. Tas nebūtu korekti, ja es sāktu skaidrot apstākļus. Es tiešām to nevaru darīt," teica Kalnmeiers.

KNAB pagaidām neapstiprina, vai iespējamie noplūdinātāji ir izmeklētājs Ruslans Balakleiskis un Elksniņš. KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs aģentūrai BNS teica, ka līdz pārbaudes beigām izvērtējamie fakti ir ierobežotas pieejamības informācija.

Pašlaik pārbaudes ietvaros vēl tiek vērtēta atstādinātās KNAB amatpersonas rīcība, un KNAB veic visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu izpaustās informācijas daudzumu un izvērtētu arī citas pārbaudes laikā iegūtās ziņas, norādīja Vitenburgs.

Pēc ģenerālprokurora domām, liela nozīme ir procesam, kā darbinieki tiek pieņemti darbā, proti, būtu jāveic viņu psiholoģiskā testēšana.

"Ļoti daudzās pasaules valstīs ir šī psiholoģiskā testēšana, lai noskaidrotu potenciālā darbinieka noturību – kā viņš pakļaujas dažādiem ārējiem faktoriem," sacīja Kalnmeiers, piebilstot, ka šie testi ir zinātniski izstrādāti.

Viņš šaubījās, vai KNAB ir šāda psiholoģiskā testēšana. Ģenerālprokurors arī esot interesējies, cik šāda testēšana izmaksātu. Šāda prakse esot Notāru padomē, kur veic notāru pretendentu testēšanu pirms eksāmena.

Kalnmeiers uzskata, ka būtu vērtīgi arī tiesībsargājošajās iestādēs Latvijā ieviest potenciālo darbinieku psiholoģisko testēšanu.

"Nav jau labi atsaukties uz padomju laikiem, bet, lai iestātos Milicijas skolā un strādātu par milici, bija tests ar trīssimt jautājumiem. Tas bija zinātniski izstrādāts tests, kas ļāva noteikt cilvēka raksturu," klāstīja Kalnmeiers.

TV ziņu raidījums pirmdien vēstīja, ka Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" krimināllietas materiālus, iespējams, noplūdinājuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs Ruslans Balakleiskis un Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas loceklis Andrejs Elksniņš.

Vēstīts arī, ka KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā "pietiek.com" tika publicēti, iespējams, "Latvenergo" lietas materiāli. Pārbaudē ir noskaidrota un atstādināta no pienākumu pildīšanas viena KNAB amatpersona, kura, iespējams, izpaudusi ziņas no šīs krimināllietas materiāliem.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pavēstījis, ka lietas materiālu noplūdināšanā, iespējams, iesaistīta arī kādas citas institūcijas amatpersona, kura ir augsta un publiski zināma.

"Pietiek.com" apgalvoja, ka publiskojis vairākas tā rīcībā nonākušas telefonsarunas starp nu jau bijušo "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko, kā arī biznesa konsultantu Andreju Livanoviču un franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi. Sarunas ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

"Latvenergo" lieta joprojām atrodas pirmstiesas izmeklēšanā birojā. KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe februāra sākumā žurnālistiem pavēstīja, ka šogad lietu plānots nodot prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!