Foto: DELFI

Tā dēvētās Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietas izmeklēšana ieilgusi, jo abas apsūdzētās personas, sniegušas liecības, kas tagad jāpārbauda, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers skaidroja, ka prokurores Viorikas Jirgenas prognoze par kriminālprocesa tālāku virzību līdz 2018. gada nogalei tika veikta, ņemot vērā apstākli, ka neviena no tajā iesaistītajām personām neliecina. Tagad apstākļi ir mainījušies un liecina abas iesaistītas personas, tostarp Rimšēvičs, tādēļ ir jāveic papildu darbs – jāpārbauda sniegtās liecības.

Ģenerālprokurors atteicās nosaukt jebkādu lietas tālākas virzības iespējamo laiku sakot, ka termiņu nosaukšanu kāds varētu uzskatīt par publisku mēģinājumu ietekmēt procesu.

Portāls "Delfi" pērnā gada decembrī vēstīja, ka tā dēvētajā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Rimšēviča krimināllietā viens no apsūdzētajiem, kurš iepriekš bija izvēlējies neliecināt, mainījis taktiku un sācis liecināt.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā Rimšēviča kukuļošanas krimināllietā prokurore amatpersonu apsūdzējusi par divām kukuļošanas epizodēm – viens bijis atpūtas brauciens uz Kamčatku apmaiņā pret palīdzību "Trasta komercbankas" akcionāram sagatavot atbildes Finanšu un kapitāla tirgus komisijai(FKTK), bet otrā kukuļošanas epizodē sākotnējā kukuļa summa bijusi pusmiljons eiro, no kuriem Rimšēvičs beigās saņēmis vien 250 tūkstošus eiro.

Rimšēvičs pagājušā gada februārī tika atzīts par aizdomās turēto KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā esot vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots Māris Martinsons. Uzņēmējam šajā kriminālprocesā ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB 18. jūnijā krimināllietas materiālus nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret Rimšēviču un uzņēmēju Martinsonu. Savukārt 28. jūnijā prokuratūra pieņēma lēmumu abām krimināllietā aizdomās turētajām personām uzrādīt apsūdzības. Rimšēvičam uzrādīta apsūdzība par kukuļņemšanu, savukārt uzņēmējam Martinsonam par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

Rimšēvičam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Rimšēvičs iepriekš preses konferencē apgalvoja, ka nav vainīgs un tāpēc pats neatkāpsies no LB prezidenta amata. Viņam inkriminētos noziegumus Rimšēvičs uzskata par atsevišķu baņķieru interesēs veiktu nomelnošanu. Viņa pienākumus pašlaik pilda Rimšēviča vietniece Zoja Razmusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!