Foto: LETA
Par krāpšanu un dokumentu viltošanu apsūdzētajai bijušā AS "Parex banka" prezidenta Valērija Kargina šķirtajai sievai Tatjanai Karginai kā atbilstošs sods būtu reāla brīvības atņemšana uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, bet viņas māte Elvīra Iņušova sodāma ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un tikpat ilgu pārbaudes laiku, šonedēļ Rīgas apgabaltiesā notikušajās tiesas debatēs pauda prokurors Eduards Bartkevičs, kurš uztur pret abām sievietēm celto valsts apsūdzību.

Kā informēja tiesā, Karginai un Iņušovai prokurors šonedēļ tiesas debatēs lūdzis piemērot arī mantas konfiskāciju. Pēc tam debatēs uzstājies arī cietušā pārstāvis, bet rīt, 20.maijā, plkst.11 tiesas debates tiks turpinātas, un tajās, visticamāk, vārds tiks dots aizstāvībai.

Prokurors šonedēļ grozīja apsūdzību Karginai. Sākotnēji viņai tika inkriminēta tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšana, kas paredzēti Krimināllikuma 275.panta 2.daļā kopā ar 20.panta 2.daļu - par darbību, kas saistītas ar dokumentu viltošanu un nodarījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, organizēšanu. Šonedēļ prokurors no apsūdzības izslēdza 20.panta 4.daļu, proti, Kargina vairs netiek apsūdzēta par minētā noziedzīgā izdarījuma organizēšanu, bet par tā izdarīšanu.

Tāpat prokurors šonedēļ apsūdzībā salīdzinoši nebūtiski mainījis summu, par kuras izkrāpšanu tiek apsūdzēta Kargina un viņas māte Iņušova.

Karginas apsūdzībā joprojām ir arī KL 177.panta 3.daļa - krāpšana, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Arī Iņušovai apsūdzība uzrādīta pēc KL 275.panta 2.daļas un 177.panta 3.daļas.

Bargāks sods likumā ir paredzēts par krāpšanu lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kā ziņots, apsūdzība abām sievietēm celta saistībā ar it kā notikušu krāpšanu pret Karginas biznesa partneri - SIA "Imperius" 50% kapitāldaļu īpašnieku -, kurš tagad arī atzīts par cietušo, iepriekš pastāstīja advokāts Mihails Kļaviņš.

Jau vēstīts, ka pirms vairākiem gadiem Andrejs Kalējs sameklējis vērtīgu zemesgabalu Pierīgā, taču viņam pietrūcis līdzekļu, lai iegādātos visu nolūkoto zemi. Viņš piesaistījis Karginu, kura investējusi savus līdzekļus, un kopīgi nodibināta SIA "Imperius", par kuras īpašniekiem kļuvis pats Kalējs un Karginas māte Iņušova. Katram piederējuši 50%. Savukārt uzņēmuma valdē bijis Kalējs un Kargina. 2006.gada beigās cita firma - SIA "SPT" - izteikusi piedāvājumu atpirkt "Imperius" no īpašniekiem līdz ar visu firmai piederošo nekustamo īpašumu par 4,3 miljoniem eiro (3,01 miljonu latu).

Šī darījuma izdošanās gadījumā abi īpašnieki iegūtu katrs 50% no peļņas. Lai iegūtu nevis 50% no summas, bet vairāk, Kargina un Iņušova 2006.gada 21.novembrī sasaukusi fiktīvu dalībnieku atkārtoto sapulci ar mērķi palielināt pamatkapitālu. Kalējs nav ticis informēts par šo sapulci, par to, ka pamatkapitāls palielināts līdz 20 000 latu un ka viņam no tā atlikuši tikai 5%. Pat to, ka viņš atlaists no valdes priekšsēdētāja amata, Kalējs uzzinājis tikai pēc tam, kad Uzņēmumu reģistrs jau reģistrējis šīs izmaiņas.

Kalējs ierosinājis civilprasību, un Vidzemes priekšpilsētas tiesa nospriedusi atzīt pamatkapitāla palielināšanu par nelikumīgu un atceļamu. Tiesa konstatējusi, ka ārkārtas atkārtotā dalībnieku sapulce nemaz nav notikusi, bet sapulces dokumenti sagatavoti ārpus "Imperius" telpām - apsardze liecinājusi, ka sapulces dienā uzņēmuma telpās vispār neviena nav bijis, jo visu dienu signalizācija nemaz nav bijusi izslēgta.

Par to, vai Kargina un Iņušova ir vainojamas viņām uzrādītajās apsūdzībās, izlems tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!