Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Naktī uz pirmdienu, 15. jūliju, Valsts policijas darbinieki Kārsavā, aizturot BMW markas auto vadītāju bez autovadītāja apliecības, piedzīvojuši aizdomās turētā pretošanos, kā arī likumsargiem aizturēšanas laikā uzbrukuši vēl divi vīrieši, portālu "Delfi" informēja policijā.

Valsts policija saņēmusi informāciju, ka pa Kārsavas ielām brauc aizdomīga automašīna, kuras vadītājs, iespējams, sēdies pie stūres alkohola reibumā un bez tiesībām.

Policisti atraduši automašīnu, par kuru ziņots, un tai sekojuši līdz brīdim, kad 1999. gadā dzimušais BMW vadītājs apstājies, izkāpis no auto un devies pie kādas jauniešu kompānijas. Tajā brīdī policisti jauno vīrieti uzrunājuši, aicinot sekot uz policijas automašīnu.

Vīrietis policistu prasībām nav pakļāvies, savukārt viņam līdzās stāvošie 1994. un 1999. gadā dzimušie vīrieši traucējuši likumsargiem BMW vadītāju aizturēt, tostarp draudējuši fiziski izrēķināties ar likumsargiem un viņus grūstījuši.

Lai aizturētu visus trīs vīriešus, policisti izsaukuši papildspēkus, kā arī piemērots fizisks spēks un drošības līdzekļi.

Pret abiem vīriešiem, kuru izelpā konstatēts vairāk nekā divu promiļu stiprs alkohola reibums, sākts kriminālprocess par uzbrukumu varas pārstāvjiem. Krimināllikuma 269. panta 1. daļa un Krimināllikuma 270. panta 1. daļa paredz, ka par uzbrukumu varas pārstāvim sakarā ar tā likumisku dienesta darbību, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Pret BMW vadītāju sāktas divas administratīvās lietvedības. Viena lietvedība sākta par transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām, kuras nebija iegūtas likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt otra lietvedība sākta par nepakļaušanos un patvaļīgu notikuma vietas atstāšanu. Saskaņā ar Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 175. pantu par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajam rīkojumam vai prasībai, policistiem pildot sabiedriskās kārtības sargāšanas vai dienesta pienākumus, uzliek naudas sodu līdz 280 eiro vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Valsts policija atgādina, ka policijas darbinieks ir valsts varas pārstāvis. Viņa likumīgās prasības un rīkojumi, ko viņš izvirzījis vai devis, pildot dienesta pienākumus, visām personām obligāti jāpilda.

Nepakļaušanās policijas darbinieka likumīgajām prasībām, policijas darbinieka goda aizskaršana, pretošanās viņam, viņa dzīvības un veselības apdraudējums, kā arī rīcība, kura traucē pildīt dienesta pienākumus, ir sodāma normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!