Foto: Valsts policija

Sestdienas naktī Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki aizdomās par viltotu kredītkaršu izmantošanu aizturēja divus vīriešus – Latvijas un Krievijas pilsoņus, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Pagājušajā piektdienā ar ENAP sazinājās vairākas komercbankas, ziņojot, ka novērojuši aizdomīgas aktivitātes Rīgas bankomātos. Banku drošības dienesti pauda aizdomas, ka Rīgā parādījušās personas, kas mēģina iegūt naudu ar viltotām kredītkartēm. Pāris bankomātos aizdomīgajām personām naudu jau bija izdevies iegūt.

ENAP darbinieki izskaitļoja, kurus bankomātus ļaundari varētu būt ieplānojuši izmantot turpmāk. Vēlu vakarā tika ierīkoti slēpņi, un neilgi pēc pusnakts divi meklētie vīrieši tika pieķerti nozieguma vietā pie viena no Ķengaraga bankomātiem.

Ieraugot policistus, vīrieši ielēca automašīnā un mēģināja bēgt, policisti sāka pakaļdzīšanos. Pēc neilgas pakaļdzīšanās bēgošais auto nobrauca no ceļa un ietriecās kokā, taču abi vīrieši negribēja padoties – viņi turpināja bēgt kājām, skrienot pa Ķengaraga dzīvojamo ēku iekšpagalmiem.

Bēgšanu pamanīja kāds drosmīgs Ķengaraga iedzīvotājs, kurš vienu no bēgošajiem vīriešiem notvēra un nodeva policistiem. Otru vīrieti aizturēja Valsts policijas darbinieki. Viens no aizturētajiem bija 1987. gadā dzimis Krievijas pilsonis, bet otrs aizturētais bija 1988.gadā dzimis Latvijas valstspiederīgais.

Viņu automašīnā ENAP darbinieki atrada arī nozieguma rīkus – 57 kredītkartes, ierīci karšu lasīšanai un rakstīšanai, kā arī portatīvo datoru, kas, visticamāk, izmantots noziegumu īstenošanā.

Pašlaik zināms, ka vīrieši paspējuši izņemt naudu trijos bankomātos, nodarot aptuveni 1000 eiro lielus zaudējumus, taču likuma sargiem ir aizdomas, ka viņi bija plānojuši šādā veidā iegūt aptuveni 20 000 eiro.

Pret abiem aizdomās turētajiem uzsākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar maksāšanas līdzekļiem, ja to izdarījusi organizēta grupa, un par šim noziegumam paredzētās programmatūras izmantošanu.

Krimināllikumā par šādiem noziegumiem maksimālais sods ir desmit gadus ilga brīvības atņemšana.

Savukārt Krievijas pilsonim, kurš bija pie auto stūres, būs jāatbild arī par braukšanu reibumā, jo viņa izelpā tika konstatētas 1,3 promiles alkohola.

Abiem vīriešiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Policija izsaka pateicību drosmīgajam Ķengaraga iedzīvotājam, kurš palīdzēja aizturēt vienu no aizdomās turētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!