Foto: LETA

Par bankas darbinieka Aigara Egles nošaušanu kinoteātrī "Citadele" apsūdzētajam juristam Nikolajam Zikovam Rīgas apgabaltiesa otrdien piesprieda prokurores prasīto sodu – brīvības atņemšanu uz 17 gadiem.

Ar spriedumu bija apmierināta prokurore Jekaterina Kušakova, kura pēc tā žurnālistiem atzina, ka viņai, klausoties apsūdzētā pēdējo vārdu, bijusi sajūta, ka Zikovs par cietušo runā nevis kā par cilvēku, bet gan lietu. Prokurore atzina, ka viņai šīs lietas iztiesāšanas laikā bijusi sajūta, ka Zikovs tā arī nav sapratis, ko ir izdarījis. Mūža ieslodzījumu viņa nav lūgusi, jo Zikovs iepriekš nav bijis tiesāts un atzīts par ierobežotas pieskaitāmības personu. Spriedumu prokurore pārsūdzēt negrasās.

Savukārt cietušo pārstāvis, advokāts Romualds Vonsovičs sacīja, ka viņuprāt Zikovs būtu pelnījis mūža ieslodzījumu, taču par sprieduma pārsūdzību izlems pēc konsultācijām ar klientu.

Armands Šūmanis, kurš lietā aizstāvēja Zikovu, pēc sprieduma pieļāva tā pārsūdzību, ņemot vērā, ka klients apsūdzību neatzina. Taču par to lemšot pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas. Zikovs pēc sprieduma noklausīšanās komentārus žurnālistiem sniegt nevēlējās.

Zikovs pirms sprieduma pasludināšanas bija priecīgs, smaidot runājās ar advokātu. Savukārt, kā novēroja portāls "Delfi", spriedumu vīrietis noklausījās ar nopietnu sejas izteiksmi, emocijas neizrādot. Pēdējā vārdā viņš sacīja, ka raudāt atļauties nevar. Zikova tuvinieki uz sprieduma pasludināšanu ieradušies nebija.

Tiesa Zikovam piemēroja arī policijas kontroli uz trim gadiem, kā arī mantas konfiskāciju. Pilns sprieduma teksts būs pieejams 6.jūnijā, kad to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt augstākajā tiesā.

Zikovs tiesu otrdien lūdza viņu attaisnot, notikušajā vainojot nogalināto, liecinieku, kurš pārbaudīja sašautā veselības stāvokli un Egles lietoto zāļu ietekmi.

Zikovs tiesā sacīja, ka nožēlo to, ka Egle ir miris, taču uzsvēra, ka sava dzīvība viņam bijusi dārgāka. "Man nepaveicās apsēsties netālu no cilvēka, kurš sevi nekontrolēja un bija bīstams," tiesā sacīja Zikovs, vairāk kārt norādot, ka aizstāvējis savu dzīvību.

Raksturojot nogalināto, Zikovs sacīja, ka ir pārliecināts - Egle būtu varējis viņu nogalināt, jo bijis liela auguma un emocionāli nestabils. Savukārt sevi Zikovs raksturoja kā nosvērtu un labu cilvēku, kurš bez pamata pret otru ieroci nepavērstu.

Sakot pēdējo vārdu, Zikovs uzsvēra, ka notikušais ir radījis viņam zaudējumus, jo advokātam un sevis uzturēšanai cietumā iztērēti  desmiti tūkstoši latu. Tiesas zālē esošajiem mirušā radiniekiem Zikovs līdzjūtību vai atvainošanos neizteica. Vairāk kā stundu garā pēdējā vārda noslēgumā Zikovs aicināja sevi attaisnot.



Jau ziņots, ka prokurore Jekaterina Kušakova iepriekš lūdza tiesu piespriest Zikovam 17 gadu cietumā, kā arī policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju. Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Zikovs 2011.gada 19.februārī kinoteātrī "Citadele" pēc konfliktēšanas nošāva bankas "Citadele" augsta ranga darbinieku Aigaru Egli. Divas dienas pēc tam 21.februārī tiesa piemēroja Zikovam apcietinājumu un viņš cietumā atrodas līdz pat šim brīdim.

Konflikts starp cietušo un Zikovu izcēlies par to, ka Zikovs pārāk skaļi seansa sākumā trokšņojis un čaukstinājis našķu turzu. Pēc tam jurists uzlējis ūdeni Eglem.

Zikova advokāts iepriekš apgalvoja, ka uzbrukums notika filmas beigās, kad cietušais viņa klientu esot centies satvert, aizstāvoties Zikovs izrāvis ieroci, un atskanējuši šāvieni.

Zikovs vainu noziegumā atzīst daļēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!