Foto: stock.xchng
Kirgizstānas tiesa par finanšu noziegumiem aizmuguriski notiesājusi gāztajam prezidentam Kurmanbekam Bakijevam pietuvināto bijušo amatpersonu Alekseju Jeļisejevu, kam Latvijā piešķirts bēgļa statuss.

Džalalabadas apgabala tiesa Jeļisejevam piespriedusi sešu gadu cietumsodu stingra režīma kolonijā.

Jeļisejevs apsūdzēts par SIA "Ak-Tilek-A" ražošanas kompleksa nelikumīgu pārņemšanu "par mākslīgi pazeminātu tirgus vērtību, kā rezultātā "Ak-Tilek-A" akcionāriem nodarīti materiāli zaudējumi lielā apmērā".

Jeļisejevs atzīts par vainīgu izspiešanā īpaši lielā apjomā ar mērķi iegūt īpašumu un ļaunprātīgā dienesta pilnvaru izmantošanā.

Jeļisejevs ir gāztā prezidenta jaunākā dēla Maksima Bakijeva viens no tuvākajiem draugiem, un viņš ieņēmis virkni augstu amatu iepriekšējā Kirgizstānas valdībā, sākot no Centrālās vēlēšanu komitejas locekļa līdz Kirgizstānas Attīstības, investīciju un inovāciju centrālās aģentūras direktora amatam.

Jeļisejevs no Kirgizstānas aizbēga pagājušā gada aprīlī, kad Biškekā sākās pret Bakijevu vērsti nemieri.

Šā gada 4.februārī Latvija Jeļisejevam piešķīra bēgļa statusu un noraidīja Kirgizstānas varasiestāžu lūgumu izdot viņu tiesāšanai.

Jeļisejeva vadītā Kirgizstānas Attīstības, investīciju un inovāciju centrālā aģentūra bija cieši saistīta ar Bakijeva ģimeni, kas caur aģentūru faktiski kontrolēja valsts naudas plūsmas.

Saskaņā ar Maksimam Bakijevam izvirzītajām apsūdzībām ar šīs aģentūras starpniecību gāztā prezidenta dēls izsaimniekojis Krievijas piešķirto kredītu 300 miljonu ASV dolāru (150 miljonu latu) apmērā.

2009.gada 3.februārī Kirgizstānas un Krievijas valdības parakstīja vienošanos par 300 miljonu dolāru liela kredīta piešķiršanu Kirgizstānai uz termiņu 40 gadi ar procentlikmi 0,75% gadā.

Kirgizstānas Attīstības, investīciju un inovāciju centrālās aģentūras viena no struktūrvienībām ir slēgtā akcionāru sabiedrība "Kirgizstānas republikas attīstības fonds", kuras direktoru padomes priekšsēdētājs ir Maksims Bakijevs.

Maksims Bakijevs kā "Kirgizstānas republikas attīstības fonda" direktoru padomes priekšsēdētājs no Krievijas piešķirtā kredīta noguldījis depozītos 35 miljonus dolāru (17,5 miljonus lati) virknē komercbanku, tostarp viņa sabiedrotajiem piederošās komercbankās - "Manas Bank", "Asia Universal Bank", "Kirgiz Kredit Bank", "Baikal Bank", "Kirgizskij investicionij kreditnij bank", informēja Kirgizstānas Ģenerālprokuratūra.

Atlikušos 226 miljonus dolāru (113 miljonus latu) "Kirgizstānas republikas attīstības fonda" ģenerāldirektors Jeļisejevs saskaņā ar attiecīgu vienošanos ar Maksimu Bakijevu nodevis skandāliem apvītā investora Jevgeņija Gureviča kompānijai "MGN Group".

Kā ziņots, Maksimu Bakijevu un Latvijas baņķieri un uzņēmēju Valēriju Belokoņu saistīja līdzīgās daļās abiem piederošā Latvijas kompānija SIA "Maval aktīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!