Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par, iespējams, kukuļa lielā apmērā izspiešanu par būvobjekta nodošanu ekspluatācijā un par dokumentu viltošanu būvniecības objektā, portālu "Delfi" informēja birojā.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" pirmdien, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta, ka lietā iesaistīts būvuzraudzības uzņēmums SIA "Jurēvičs un partneri". Kukulis prasīts saistībā ar Siguldas sporta kompleksa nodošanu ekspluatācijā.

LTV rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka pagājušajā nedēļā KNAB aizturējis kādu "Jurēvičs un partneri" darbinieku, pie kura atrasti pāris desmiti tūkstošu eiro, taču faktiski kukuļa summa esot lielāka.

KNAB gan nekomentē, vai aizdomās turētais ir uzņēmuma dibinātājs Māris Jurēvičs, vai kāda cita persona. Tāpat raidījumam birojā neizdevās sastapt pašu Jurēviču un iegūt viņa viedokli, kā arī noskaidrot, vai viņš savā darba vietā bijis pagājušās nedēļas ceturtdienā un piektdienā – laikā, kad KNAB, iespējams, veicis aizturēšanu.

Kā vēsta "Panorāma", "Jurēvičs un partneri" apgrozījums 2015. gadā bijis 546 000 eiro, bet peļņa – 39 000 eiro. Uzņēmumā strādājuši 25 darbinieki.

Uzņēmuma klientu lokā ir "Statoil", valsts un pašvaldību iestādes, kā arī Siguldas novada dome. Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (RA) raidījumam apstiprināja, ka pagājušajā nedēļā domē bija ieradušies KNAB darbinieki, kuriem tika izsniegti nepieciešamie dokumenti. Apmeklējums nebija saistīts ne ar vienu domes amatpersonu vai darbinieku.

Domē LTV arī apstiprināja, ka KNAB interese saistīta ar astoņus miljonus eiro vērtā sporta kompleksa būvniecību un nodošanu ekspluatācijā. Šī objekta būvuzraugs ir "Jurēvičs un partneri".

Mitrevics LTV sacīja, ka ar nepacietību gaida objekta nodošanu ekspluatācijā.

Savukārt KNAB paziņojumā medijiem uzsvērts, ka birojs kā vienu no savas darbības prioritārajiem virzieniem savas kompetences jomā noteica būvniecību. Augstu korupcijas risku būvniecības sfērā nosaka vairāki sasvstarpēji saistīti apstākļi, tostarp, liela apjoma finanšu līdzekļi.

Pagājušā gadā KNAB uzsācis četrus kriminālprocesus par, iespējams, prettiesisku rīcību būvniecībā, saistītu kā ar valsts amatpersonu uzpirkšanu, tā ar būvniecības dokumentācijas viltošanu dažādos būvniecības objektos.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat KNAB aicina iedzīvotājus un uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā Brīvības ielā 104, Rīgā. Vai arī ziņojot pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070, vai rakstot knab@knab.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!