Foto: LETA
Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā par fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

RAT priekšsēdētāja Sandra Strence atteicās nosaukt tiesneša vārdu, kurš kopā ar KNAB aizturēto Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu iesaistīts kriminālprocesā. Strence negrasoties nevienam savam kolēģim graut prestižu.

Strence patlaban atrodas atvaļinājumā, un tieši Buivide uz šo laiku bija nozīmēta par Strences pienākumu izpildītāju. Tomēr ar viņu trešdien sazināties neizdevās.

KNAB neizpauž aizdomās turamo tiesnešu vārdus. KNAB preses pārstāve Ieva Kucika apliecināja, ka aizturētais ir kādas Rīgas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais ir Strazds.

Tāpat KNAB rīcībā esošie pierādījumi dodot pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā nozieguma izdarīšanā ir sniedzis cits - Rīgas apgabaltiesas tiesnesis. Tā, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, ir Buivide.

Kriminālprocess sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Izmeklēšanas gaitā ir veiktas arī vairākas kratīšanas un citas kriminālprocesuālas darbības.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja vietniece Aiga Freimane aģentūrai LETA atteicās komentēt KNAB veiktās darbības. Viņa arī sacīja, ka neesot saņēmusi nekādu informāciju par biroja darbinieku veiktajām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!