Foto: LETA

Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki aizturējuši Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu, portālam "Delfi" apstiprināja Tieslietu ministrijā (TM). Kriminālprocess sākts par divu Latvijas tiesnešu iespējamām nelikumībām.

Kā portālu "Delfi" informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs, kriminālprocess sākts pret diviem Latvijas tiesu tiesnešiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu. Kriminālprocesā bijušas arī vairākas kratīšanas un īstenotas citas kriminālprocesuālas darbības.

Trešdien KNAB veica kratīšanu Rīgas apgabaltiesā, apstiprināja tiesas priekšsēdētāja Sandra Strence. Kratīšana notikusi Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas ties, portālam "Delfi"  apstiprināja tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) padomnieks Jānis Tomels. 

KNAB nekonkretizē tiesas un neatklāj tiesnešu identitāti. Vitenburgs papildināja, ka KNAB noskaidrojis: vienā Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesā daudzu gadu garumā tika fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

KNAB uzskata, ka rajona tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu.

Tāpat KNAB uzskata, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir sniedzis cits - kādas apgabaltiesas tiesnesis.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, bet lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Izmeklēšanas intenesēs sīkāku informāciju KNAB nesniedz.

Ministrs Bordāns uzskata, ka šādi notikumi palīdzēs attīrīt tiesu no negodīgiem tiesnešiem, ja tiešām pierādīsies, ka pārkāpumi bijuši, ministra viedokli portālam "Delfi" pauda Tomels.

Ministrijas ierēdņi tagad vērtēs, vai tiesneši, pār kuriem gulst aizdomu ēna, var izmeklēšanas laikā vest lietas tiesā. "Viņi būs zem palielināmā stikla," sacīja Tomels.

Strence portālam "Delfi"  sacīja, ka neizprot, kā apgabaltiesas tiesnesis būtu varējis atbalstīt rajona tiesas tiesneša iespējamos saimnieciskās darbības pārkāpumus. Viņas skatījumā, apgabaltiesa pārskata vien rajona tiesu spriedumus gadījumos, kad par tiem iesniedz apelācijas sūdzības.  

Strence pieļāva, ka kolēģis varbūt zinājis par otra tiesneša iespējamo pārkāpumu, taču par to nav ziņojis un tāpēc izsaukts uz KNAB. Viņa ar kolēģi vēl nav runājusi, tāpēc sīkāk situāciju sīkāk komentēt nevarēja, taču atkārtoti uzsvēra, ka notikušajam nav saistības ar viņas vadītās tiesas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!