Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šonakt aizturējis Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB preses sekretāre Ieva Karlsberga portālu "Delfi" informēja, ka otrdien KNAB kriminālprocesa ietvaros aizturēja FM amatpersonu par kukuļdošanu lielā apmērā – vairāk nekā 50 000 eiro - Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Kriminālprocesa ietvaros KNAB veicis virkni izmeklēšanas darbības, tai skaitā vairākas kratīšanas. Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija patlaban netiks sniegta, pavēstīja Karlsberga.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) žurnālistiem otrdien apstiprināja, ka Vaškevičs naktī aizturēts un KNAB viņa kabinetā veicis kratīšanu. Ministram šobrīd neesot ziņu par citu FM vai tās padotībā esošā VID darbinieku saistību ar šo lietu. Par pārbaudi VID viņš lems pec tam, kad saņems pilnu informāciju no korpucijas apkarotājiem.

Tā kā "ēnu ekonomikas" apkarošana ir viena no valdības prioritātēm, Vaškevičs, visticamāk, nevarēs turpināt darbu FM, norādīja finanšu ministrs. Nevarot runāt arī par viņa "rotēšanu" uz mazāk nozīmīgu amatu, jo tas nebūtu savienojams ar valdības pasludinātajām prioritātēm.

Vilks apstiprināja, ka no Vaškeviča kā no privātpersonas pirmdien pašās darbdienas beigās saņemts iesniegums par iespējamu izrēķināšanos, kas bijis adresēts arī ģenerālprokuroram un KNAB priekšniekam. Vilks norādīja, ka iesnieguma tonis un forma bija "stipri dīvaina". Tā bija informatīva vēstule ministrijai, ka Vaškevičs vērsies pie tiesībsargājošām iestādēm, jo pret viņu esot iespējamas provokācijas.

Finanšu ministrija portālam "Delfi" apstiprināja, ka naktī uz otrdienu Vaškeviča kabinetā notikusi kratīšana, likumsargi izņēmuši kādus dokumentus un viņa darba datoru. Pats Vaškevičs kratīšanas laikā nav bijis klāt, bet otrdien viņš nav ieradies darbā.

Savukārt VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga portālam "Delfi" sacīja, ka VID par šo lietu nekādas informācijas neesot. Kriminālprocess un visa informācija par to ir tikai pie KNAB," sacīja Grīnberga, norādot, ka viņai nav zināms par iespējamu VID operatīvo dienestu dalību KNAB darbībās.

Kādreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks un bijušais Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vaškevičs pērnā gada martā tika pārcelts un sāka darbu Finanšu ministrijā. Vaškevičs savu amatu VID zaudēja pēc dienesta reorganizācijas.

Rīgas apgabaltiesa patlaban izskata krimināllietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vaškevičs neatzīst viņam izvirzīto apsūdzību.

Vienlaikus Rīgas apgabaltiesā izskata krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!