Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien aizturējis zvērinātu advokātu Mārtiņu Kvēpu, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.
Viņa neatklāja advokāta aizturēšanas iemeslus.

Savukārt Kvēpa pārstāvētā juridiskā biroja "Heidelberga" partneris Arnis Nīcgalis izteica viedokli, ka advokāts "sodīts par atļaušanos nostāties pret lielu Latvijas uzņēmumu - AS "Latvijas kuģniecība" (LK)".

Kvēps pārstāv LK mazo akcionāru Olafu Berķi un bija viens no tiem, kas piektdien, 11.februārī, iebilda pret LK lielākā akcionāra AS "Ventspils nafta" (VN) organizētās LK ārkārtas akcionāru sapulces likumību. Viņš akcionāru sapulci nodēvēja par saietu un nepiedalījās balsošanā par LK padomes maiņu.

Aizdomas par Kvēpa aizturēšanas saistību ar pēdējā laika notikumiem LK un AS "Ventbunkers" izteica arī abu šo uzņēmumu akcionārs Berķis.

Kvēps strādā "Liberta zvērinātu advokātu birojā "Heidelberga"". Pēc Nīcgaļa teiktā, Kvēpa kolēģi patlaban mēģina noskaidrot, kur viņš atrodas, un sameklēt viņam advokātu.

Decembrī Kvēps tika ievēlēts "Ventbunkera" padomē. Šo padomi iecēla 8.decembra akcionāru sapulce, kurā piedalījās mazākumu jeb aptuveni 30% kapitāla pārstāvošie akcionāri. Jaunā padome tika reģistrēta Uzņēmumu reģistrā (UR), taču galvenais valsts notārs Jānis Endziņš sapulcē pieņemto lēmumu reģistrāciju vēlāk atcēla. Par sapulces lēmumu likumību joprojām turpinās tiesvedība un kā prasības nodrošinājums lietā ir piemērots aizliegums reģistrēt izmaiņas padomes sastāvā. Līdz ar to arī Endziņa lēmums par jaunās padomes reģistrēšanas atcelšanu vēl nav izpildīts.

Janvāra vidū 8.decembrī ieceltā "Ventbunkera" padome atkārtoti nomainīja četrus uzņēmuma valdes locekļus Mika Ekbauma vadībā, viņu vietā ieceļot jaunu valdi Dzintara Kaša vadībā, kas līdz ar Endziņa lēmumu amatus zaudēja decembra beigās. UR valsts notāre Santa Zapevalova 20.janvārī šīs izmaiņas reģistrēja, savukārt galvenā valsts notāra vietas izpildītāja Aleksandra Kļava nākamajā dienā šo lēmumu atcēla, uzskatot to par prettiesisku.

UR ir vērsies KNAB, lūdzot izvērtēt valsts notāres Zapevalovas iespējamo personīgo ieinteresētību, reģistrējot janvāra vidū veiktās izmaiņas "Ventbunkera" valdē. Arī Berķis ir vērsies KNAB, lūdzot pārbaudīt, vai Kļava, atceļot izmaiņas valdē, nav veikusi noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar korupciju.

"Ventbunkers" tiek uzskatīts par centrālo uzņēmumu Ventspils tranzīta biznesā. "Ventbunkeram" pieder kontrolpakete AS "Latvijas naftas tranzīts", kas savukārt ir lielākais VN akcionārs ar aptuveni 49% akciju. VN pieder 49,9% LK akciju.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem Kvēps Zvērinātu advokātu kolēģijā uzņemts 2003.gada vasarā.

Kvēpa vārds tika pieminēts arī tā sauktajā digitālās televīzijas lietā. AS "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" (DLRTC) bija noslēdzis vienošanos ar Kvēpa pārstāvēto juridisko biroju "Heidelberga" par juridisko pakalpojumu sniegšanu.

Tāpat viņš tiesā pārstāvēja Vides aizsardzības klubu, kad tas tiesā apstrīdēja ēkas "Saules akmens" būvatļaujas izsniegšanas likumību.

Kvēps aizturēts aizdomās par komerciālo uzpirkšanu

KNAB Kvēpu aizturējis aizdomās par komerciālo uzpirkšanu, aģentūru LETA informēja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Kā norādīja Vārpiņš, lai gan uzpirkšana viņa aizstāvamajam tiek inkriminēta kādā lietā, kas nav saistīta ar AS "Ventbunkers" un AS "Latvijas kuģniecība" (LK), pēc Kvēpa domām, aizturēšana ir saistīta tieši ar viņa profesionālo darbību pēdējā laika "skaļajās" lietās saistībā ar šiem diviem uzņēmumiem. Advokāts uzskata, ka ir aizturēts iebiedēšanas nolūkā.

To, saistībā ar kuru lietu Kvēpam tiek inkriminēta komerciālā uzpirkšana, Vārpiņš neatklāj, norādot, ka lietā notiek izmeklēšana.

Patlaban Kvēps atrodas apcietinājumā. Viņš aizturēts uz trim diennaktīm.

"Kvēps aizturēts ar ļoti vāju pamatojumu, bez aculiecinieku pamatojuma, un mēs uzskatām, ka šī aizturēšana veikta tieši iebiedēšanas nolūkos," sacīja Vārpiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!