Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis uzņēmēju Māri Martinsonu, bet kratīšanu birojs veic arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", otrdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests.

LTV nav zināms, ar kādu lietu saistīta uzņēmēja aizturēšana, bet LTV norāda, ka tā nav saistīta ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

Martinsona advokāts Didzis Vilemsons portālam "Delfi" sacīja, ka patlaban komentārus nesniegs, aicinot interesēties pēc pāris stundām.

Neminot iesaistītās personas vai jebkādas citas detaļas, KNAB otrdien portālam "Delfi" apstiprināja, ka kādas krimināllietas ietvaros veic procesuālās darbības.

Patlaban birojs izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu nesniedz. Vienlaikus birojs norāda, ka tiklīdz tas būs iespējams, neapdraudot izmeklēšanu, birojs sniegs papildu ziņas un skaidrojumu.

KNAB aicina sabiedrību un medijus būt saprotošiem un ļaut birojam "dažas dienas strādāt un veikt nepieciešamās kriminālprocesuālās darbības".

"Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis LTV pastāstīja, ka divi KNAB darbinieki otrdienas pēcpusdienā atrodas "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena kabinetā.

Zaķis žurnālistiem pastāstīja, ka KNAB darbinieki birojā ieradušies ap pulksten 14 un lūguši viņus aizvest pie valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena. Viens no uzņēmuma juristiem aicināts doties līdzi uz 5. tramvaja depo Brīvības ielā.

Šie cilvēki Bemhena kabinetā atradās apmēram divas stundas. Paralēli citas darbības "Rīgas satiksmes" birojā nenotika. "Par kādām tēmām tiek runāts mums nav zināms," komentēja Zaķis.

Pēc tam Bemhens no "Rīgas satiksmes" devās prom savā privātajā auto, žurnālistiem komentārus nesniedzot. Neviens no uzņēmuma darbiniekiem nav aizturēts, žurnālistiem komentēja Zaķis. Vēstīts, ka kratīšanu "Rīgas satiksmē" oktobrī veica Valsts policija. Likumsargi to darīja lietā par krāpšanu lielā apmērā.

LTV vēstī, ka KNAB veicis kratīšanu arī Rīgas domē. Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) apstiprinājis, ka otrdien domē ticies ar KNAB darbiniekiem.

"Delfi" jau rakstīja, ka Martinsons un Rimšēvičs jau ir apsūdzētā statusā kriminālprocesā, kas atrodas Ģenerālprokuratūrā, un kuru iepriekš izmeklēja KNAB. Šovasar Ģenerālprokuratūra Rimšēvičam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, bet Martinsonam – par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

KNAB Martinsonu aizturēja jau februārī, apsūdzot viņu par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Lietas materiālus, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēts Rimšēvičs, KNAB 18. jūnijā nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Vēstīts, ka Martinsons pēdējos gados jau nonācis likumsargu redzeslokā. Finanšu policija 2014. gada vasarā veica kratīšanu kādā būvniecības uzņēmumā. Tiesībsargi tolaik ziņoja, ka pārtraukuši PVN krāpnieku grupējuma nelikumīgo darbību. Grupējumā darbojušās 14 reāli strādājošas firmas, bet noziedzīgas shēmas īstenošanai speciāli nodibināti un izmantoti vairāk nekā 60 fiktīvi uzņēmumi.

Kratīšana notika arī daudzu Rīgas pašvaldības un valsts būvniecības pasūtījumu īstenotāja "Moduls Rīga" telpās. Uzņēmuma redzamākā persona bija Martinsons.

Likumsargi viņu sākotnēji turēja aizdomās kā galveno PVN shēmu organizatoru. 2014. gada septembrī Martinsons TV3 raidījumam "Nekā personīga" pauda, ka nepazīstot nevienu no iesaistītajām personām, uzsverot, ka nezinot ne firmas, ne cilvēkus.

Tā dēvētajā būvnieku lietā iesaistītās firmas slēgušas līgumus ar fiktīviem uzņēmumiem, kuru īpašnieki nereti bijuši no Armēnijas, Tadžikistānas un citām bijušajām PSRS valstīm, lai izmeklēšanas gadījumā viņus būtu grūtāk atrast. Darījumi nav notikuši, bet uzrādīti tikai tāpēc, lai pretendētu uz pievienotās vērtības nodokļa atmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!