Foto: LETA

Pirmdien, 8.jūlijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veikuši procesuālas darbības "Skonto" grupas līdzīpašnieka Gunta Rāvja birojā un dzīvesvietā, apstiprināja "Skonto būves" pārstāve Elīna Dobulāne. Latvijas Televīzijai (LTV) zināms, ka Rāvis ir aizturēts un šobrīd atrodas izolatorā.

Dobulāne savukārt apgalvoja, ka Rāvim KNAB sāktajā kriminālprocesā nav piemērots nekāds statuss.

Portālam "Delfi" neoficiāli zināms, ka trešā aizturētā persona kriminālprocesā, kurā pirmdien aizturēta arī Rīgas domes deputāte un atstādinātā Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniece Baiba Broka (NA), ir uzņēmējs Ivars Millers. "Skonto būves" mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka SIA "Skonto būve" īpašnieki ir Rāvis un Millers.

"Politiķi šobrīd sūta ļoti bīstamu signālu uzņēmējiem Latvijā, savstarpējo attiecību kārtošanā iesaistot tiesībsargājošās iestādes un uzņēmējus. Vēl tikai dažas dienas atpakaļ Baiba Broka bija Rīgas mēra amata kandidāte. Pēdējos gados man piederoši vai daļēji piederoši uzņēmumi ir ziedojuši vairākus miljonus eiro sporta, mākslas un izglītības veicināšanai Latvijā, turklāt par lielāko daļu no ziedojumiem man nav detalizēta informācija, jo lēmumus pieņem konkrēto uzņēmumu vadītāji. Politiķu savstarpējās intrigas šobrīd nodara kaitējumu gan man personīgi, gan arī uzņēmumiem, kas ir vieni no lielākajiem nodokļu maksātājiem un eksportētājiem valstī," notikušo komentējis Rāvis.

Savukārt uzņēmēju - "Skonto būves" līdzīpašnieku Gunta Rāvja un Ivara Millera advokāti lietu vērtē kā absurdu, bet apsūdzības neizprotamas, otrdien vēsta LNT Ziņas. Rāvja advokāts Viktors Tihonovs notiekošo saistīja ar politiķu intrigām un Rāvja iesaisti kukuļošanā noliedza. Viņš nesaprotot, kā Broku var vainot par kukuli, ja naudu saņēmuši sportisti, to iztērējot pasaules kausā.

Bet Millera advokāti Oskars Ramiņš un Egons Rusanovs atzina, ka pēc tikšanās ar klientu neesot izdevies viest skaidrību, kāpēc notikuši aizturēšana un par ko pratināts uzņēmējs.

No 2016. gada ap 95% SIA "Skonto būve" kapitāldaļu pieder SIA "Grif 1", bet ar 5% - SIA "M Investīciju fonds", liecina informācija uzņēmumu reģistru apkalpojošajā datu bāzē "Lursoft". SIA "M Investīciju fonds" pilnībā pieder Ivaram Milleram, kurš ir arī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. 2018. gadu uzņēmums noslēdzis ar 76964 eiro zaudējumiem.

SIA "Grif 1" iepriekšējais nosaukums bijis SIA "Skonto Construction". Nosaukums mainīts 2018. gadā. 2018. gadā tas apgrozījis 408 986 eiro un gadu noslēdzis ar 3130 eiro peļņu. Tā valdē darbojas Juris Pētersons un Dmitrijs Soldatenko.

"Skonto būve" valdē ir Juris Pētersons un Dmitrijs Soldatenko, bet padomē darbojas Ivars Millers, Rihards Rāvis un priekšsēdētājs ir Guntis Rāvis

SIA "Grif 1" 100% īpašnieks ir SIA "Grif" un patiesais labuma guvējs ir Guntis Rāvis. Kā patiesais labuma guvējs SIA "Skonto būve" "Lursoft" arī reģistrēts Guntis Rāvis.

Pēdējos trīs gados Latvijas Biatlona federācija saņēmusi trīs ziedojumus, kuri bijuši 20 000 eiro apmērā, tostarp vienu no uzņēmuma SIA "Roadeks", kurš pastarpināti pieder SIA "Skonto būve" patiesā labuma guvējam Rāvim, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2018. gadā Latvija Biatlona federācija saņēma 20 000 eiro lielu ziedojumu no SIA "Vudlande". Šāds ziedojums saņemts arī 2017. gadā. Publiski pieejamā informācija liecina, ka šie ziedojumi veikti, lai atbalstītu biatlonistu Andreju Rastorgujevu.

Savukārt "Roadeks" 20 000 eiro federācijai ziedojis 2017. gadā. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmumam ir trīs patiesā labuma guvēji - Uldis Klaperis, Jānis Ansviesulis un Rāvis. 50% "Roadeks" kapitāldaļu pieder uzņēmumam SIA "Brīvais kalns", kura amatpersonas ir Rāvis un ar uzņēmēju Andri Šķēli saistītais Edgars Šķenderis.

"Brīvais kalns" kapitāldaļas vienādās daļās pieder SIA "INPO 10" un SIA "GRF Investments". "INPO 10" patiesā labuma guvējas ir Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Šķēle-Dupate un Anete Šķēle-Pētersone. Savukārt "GRF Investments" patiesā labuma guvējs ir Rāvis.

"Roadeks" pērn strādājis ar 8 968 245 eiro lielu apgrozījumu un 380 882 eiro lielu peļņu, savukārt 2017. gadā uzņēmumam bijis 7 943 435 eiro liels apgrozījums un 510 815 eiro liela peļņa.

Kopumā Latvijas Biatlona federācija pēdējos trīs gados saņēmusi 52 ziedojumus, kuru kopēja summa veido 293 042 eiro. Ziedojumu summas variē no 70 eiro līdz 30 000 eiro.

Jau vēstīts, ka KNAB izmeklētajā kriminālprocesā, kurā pirmdien aizturēta Rīgas domes deputāte un Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniece Baiba Broka (VL-TB/LNNK) iespējamais kukulis bija noformēts kā ziedojums Brokas vadītajai Latvijas Biatlona federācijai, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB pirmdien informēja, ka birojs esot ieguvis ziņas, kas liecina, ka kāda valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu kādai biedrībai. Iespējamā kukuļa summa neesot mazāka par 20 000 eiro.

Likums paredz, ka personu var aizturēt uz laiku līdz 48 stundām. Pēc tam, ja nepieciešams, jālemj par drošības līdzekļa piemērošanu. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kuru pēc izmeklētāja ierosinājuma lemj tiesa.

Jau ziņots, ka KNAB pirmdien lietā par vismaz 20 000 eiro kukuļa ņemšanu aizturējis trīs personas, tostarp Rīgas domes deputāti un LU rektora vietnieci juridiskajos jautājumos Broku.

LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā Ina Druviete apstiprināja, ka KNAB darbinieki pirmdien bija ieradušies LU, taču viņa nekomentēja vai veiktas izmeklēšanas darbības.

KNAB paziņoja, ka Kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!