Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir beidzis pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā kāds Latvijas pilsonis tiek turēts aizdomās kukuļa došanā Lietuvas amatpersonai, lai uzvarētu kādā iepirkumā, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

KNAB rosinājis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu pret vienu juridisko personu, kuras interesēs īstenots koruptīvs noziedzīgs nodarījums, proti, Lietuvas valsts amatpersonai izteikts kukuļa lielā apmērā piedāvājums

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2021. gada 29. jūnijā, balstoties uz aizdomām par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 323. panta otrajā daļā, proti, par iespējamu kukuļa lielā apmērā piedāvājuma izteikšanu valsts amatpersonai.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka fiziskā persona Latvijā reģistrēta uzņēmuma interesēs piedāvāja Lietuvas valsts amatpersonai kukuli 90 000 eiro, lai panāktu fiziskās personas neoficiāli pārstāvētā uzņēmuma dalību un uzvaru publiskā iepirkuma konkursā, kas saistīts ar lidaparātu nomu.

Vienlaikus KNAB vērš uzmanību, ka fiziskā persona par īstenoto noziedzīgo nodarījumu saukta pie kriminālatbildības Lietuvā.

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu.

Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

LETA zināms, ka minētā izmeklēšana saistīta ar jau 2018. gada novembrī Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) paziņoto, ka dienests veicis pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu mēģinājumu uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku virsnieku ar nolūku panākt, lai kādam Latvijas uzņēmumam tiktu radīti īpaši apstākļi un šis uzņēmums varētu uzvarēt Lietuvas Bruņoto spēku starptautiskajā iepirkuma konkursā.

STT 2018. gada novembrī paziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšanā sākta pēc tam, kad no Otrā operatīvo dienestu departamenta saņemta informācija, ka kāda privāta uzņēmuma vadītājs mēģinājis uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku pārstāvi un piedāvājis viņam vairāk nekā 90 000 eiro kukuli par to, lai kādai Latvijas kompānijai tiktu radīti īpaši apstākļi un tā varētu piedalīties iepirkumu konkursā un tajā uzvarēt.

Uzņēmuma vadītājs tiek turēts aizdomās par uzpirkšanu. Pēc izmeklēšanas datiem, aizdomās turamais ar savām nelikumīgajām darbībām varēja mēģināt panākt priekšrocības kādam Latvijas uzņēmumam.

Aizdomās turētais aizturēts, viņa mājās un darba vietā veikta kratīšana. Tāpat sadarbībā ar Latvijas KNAB darbiniekiem arī veikta kratīšana kādā Latvijas uzņēmumā, iepriekš teikts STT paziņojumā.

Skaidrojot laika atšķirību starp STT sākto izmeklēšanu un KNAB sākto kriminālprocesu, KNAB norādīja, ka 2018. gada nogalē atbilstoši Eiropas izmeklēšanas rīkojumam birojs sniedza atbalstu atsevišķu STT izmeklēšanas darbību izpildē.

Tobrīd iestādes rīcībā esošā informācija neesot bijusi pietiekama, lai KNAB sāktu kriminālprocesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai, kuras interesēs fiziskā persona, iespējams, veica noziedzīgo nodarījumu. 2021. gadā KNAB esot ieguvis papildu informāciju, kas sniegusi pietiekamu pamatu kriminālprocesa sākšanai.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!