Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdien, 13. maijā, veic kriminālprocesuālās darbības Ķekavas domē, portālam "Delfi" apstiprināja birojā.

Ķekavas novada domes deputāts Gatis Līcis ("Izaugsme") portālam "Delfi" norādīja, ka birojs apmeklējis domes priekšsēdētājas Viktorijas Baires (V) kabinetu.

Baire arī ceturtdien, pretēji iepriekš plānotajam, nav vadījusi komitejas sēdi.

Tāpat KNAB esot interesējies par kādu amatpersonu, kura ir atbildīga par būvniecības jautājumiem.

KNAB portālam "Delfi" norādīja, ka izmeklēšanas darbības veiktas saistībā ar aizdomām par dienesta viltojumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

KNAB konkrēto kriminālprocesu uzsāka 2021. gada 23. aprīlī, balstoties uz aizdomām par izdarītu noziedzīgu nodarījumu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 327. panta otrajā daļā, proti, par dienesta viltojumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Neviena persona kriminālprocesā nav aizturēta, un kriminālprocesā pagaidām nav personu, kam būtu tiesības uz aizstāvību.

Pašvaldībā portālam "Delfi" apstiprināja, ka KNAB pārstāvji bija ieradušies Ķekavas novada pašvaldībā.

Pašvaldība "vienmēr ir bijusi un būs atvērta sadarbībai ar visām tiesībsargājošajām, uzraugošajām un kontrolējošām institūcijām", tostarp arī KNAB, "sniedzot tām visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju".

Arī ceturtdien Ķekavas novada pašvaldība KNAB esot sniegusi visu pieprasīto informāciju par biroju interesējušajiem jautājumiem. Plašāku informāciju pašvaldība gan nav tiesīga izpaust.

Tā kā sadarbība ar KNAB ir prioritāra, tad ceturtdien ar biroja pārstāvjiem tikusies arī Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Baire, lai varētu personiski iesaistīties šajā procesā un sniegt atbildīgajai iestādei nepieciešamo atbalstu šajā jautājumā.

"Vienmēr iestājos un arī turpmāk būšu par godīgu, atklātu un likumīgu darbību, tāpēc pašvaldība ir un būs atvērta sadarbībai ar visām tiesībsargājošajām, uzraugošajām un kontrolējošām institūcijām," uzsvērusi Baire.

Pašvaldības rīcībā nav informācijas par to, ka KNAB kādu personu būtu aizturējis.

Savukārt pašvaldības domes opozīcijas deputāti, ņemot vērā to, ka KNAB vizītes nav retums Ķekavas pašvaldībā, vērsušies pie Baires ar iesniegumu par ārkārtas domes sēdes sasaukšanu, lai deputātiem varētu skaidrot situāciju un lietas apstākļus.

"Ir aizdomas, ka KNAB interesi raisījuši būvniecības, attīstības vai labiekārtošanas projekti, kuri, iespējams, realizēti nesaimnieciski un pretēji labas pārvaldības normām. Mēs varam tikai minēt. Bet, manuprāt, mūsu novadā visi iepirkumi ir, maigi sakot, uzmanību piesaistoši, piemēram, pagājušajā nedēļā lēmām par Pļavniekkalna skolas moduļu piebūves projekta attīstību un kļuva skaidrs, ka atkal jau konkursā piedalījies tikai vien pretendents un tas pats arī ir uzvarējis," paziņojumā medijiem norāda opozīcijas deputāte Agnese Geduševa (LRA).

Opozīcijas deputāti norāda, ka līdzīga situācija bijusi vērojama četros lielos iepirkumos Ķekavas novadā, kuru rezultātā SIA "Belss" būvēja skolas piebūvi Ķekavas vidusskolai, SIA "Belss" ar apakšuzņēmēju "BM-Projekts" būvēs skolas piebūvi Baložu vidusskolai, "BM-Projekts" ar apakšuzņēmēju SIA "Belss" projektēs bērnudārzu Baložos, un tagad Pļavniekkalnā skolas piebūvi caur citu firmu atkal būvēšot SIA "Belss".

Opozīcijas deputāts Juris Žilko ("Izaugsme") paziņojumā norāda, ka deputātiem ir jābūt informētiem par notikumu būtību, tāpēc tiek iniciēta ārkārtas sēdes sasaukšana.

"Zīmīgi, ka mūsu pašvaldībā nesen darba tiesiskās attiecības pārtrauca darbinieks, kurš guvis plašu atpazīstamību ar OIK jomas nelikumībām (uzņēmuma "Energo Fortis" vadītājs Andris Volanskis), viņš darbu pašvaldībā uzsāka kā Baires kundzes padomnieks, pēcāk strādāja īpaši izveidotā Īpašumu pārvaldes vadītāja vietnieka amatā. Bijis gan izpilddirektora pienākumu izpildītājs, gan iepirkumu komisijas loceklis. Vai tas ir saistīts vai nav, šie fakti mums nav zināmi, bet raisa aizdomas," piemin opozīcijas deputāts Žilko.

Ķekavas dome jau iepriekš ir nonākusi korupcijas apkarotāju redzeslokā, proti, 2019. gadā birojs aizturēja domes deputātu Aigaru Vītolu (LZS) aizdomās par kukuļa pieprasīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!