Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien ierosinājis pirmo krimināllietu kopš savas izveidošanas. Krimināllieta ierosināta par iespējamiem pārkāpumiem, organizējot medicīnas preču iepirkumu konkursus Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā.
Kā sacīja KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Staškēviča, krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Staškēviča atzina, ka krimināllieta nav ierosināta pret konkrētu cilvēku, bet gan par faktu un vainīgās amatpersonas tiks noskaidrotas izmeklēšanas laikā.

Krimināllieta ierosināta par iespējamām Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas amatpersonu izdarītām tīšām darbībām, mantkārīgā nolūkā ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, tādējādi radot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai, ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, sacīja biroja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Birojs izziņas laikā noskaidrojis, ka no 2001.gada līdz 2003.gadam slimnīca, uzrādot slimokasēm nepatiesu informāciju par mugurkaula ķirurģijā izmantotiem mugurkaula implantātiem, valstij radījusi zaudējumus apmēram 200 000 latu apmērā, kā arī izvēlējusies mugurkaula implantātus, neievērojot iepirkuma procedūras.

Konstatēti arī citi pārkāpumi saistībā ar amata pilnvaru realizēšanu, un, kā sacīja Staškēviča, šobrīd birojs turpina izziņas veikšana, lai tiktu savākti pierādījumi apsūdzības celšanai, kad lieta tiks nosūtīta Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Biroja pārstāve norādīja, ka KNAB turpina izskatīt vēl vairākas lietas, kurās tuvāko dienu laikā tiks pieņemti lēmumi par iespējamu krimināllietu ierosināšanu.

Jau ziņots, ka KNAB ierosināja pārbaudi par iespējamiem finanšu pārkāpumiem slimnīcā, kur manāmas interešu konflikta un korupcijas pazīmes.

Birojs pārbaudes materiālus saņēmis no policijas, kurus tai nodeva izvērtēšanai Iekšlietu ministrija. Ministrijai tos iesniedza veselības ministrs Āris Auders.

Iespējamie finanšu pārkāpumi notikuši, organizējot iepirkuma konkursu mugurkaulu implantātu iegādei.

Saeima pērn 10.oktobrī biroja direktora amatā iecēla bijušo Drošības policijas priekšnieka vietnieku Gunti Rutki. Viņam arī uzticēja izveidot biroju, kas pirmās pārbaudes sāka veikt pēc pāris mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!