Foto: morgueFile

Šobrīd likums valsts amatpersonām neparedz aizliegumu spēlēt azartspēles, taču amatpersonām ir jārīkojas atbilstoši ētikas kodeksam, norāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB kontrolē likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpildi, kā arī citos normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto papildu ierobežojumu ievērošanu, savukārt likums valsts amatpersonām neparedz ierobežojumus un aizliegumus attiecībā uz azartspēlēm.

KNAB norāda, ka valsts amatpersonām jādarbojas atbilstoši attiecīgajā profesijā, jomā vai nozarē apstiprinātajiem uzvedības vai ētikas kodeksiem, lai ētisku apsvērumu dēļ nevarētu tikt apšaubīta amatpersonas darbības objektivitāte un neitralitāte.

Jau ziņots, ka KNAB aizturētais Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītājs Vilnis Ulmis vairāku gadu laikā azartspēlēs laimējis 36 531 eiro, liecina viņa publiski pieejamās amatpersonas deklarācijas.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Ulmis vairākkārt piedalījies zolītes turnīros, kuros piedalās pazīstamas personas, tostarp politiķi. Portāls "kasjauns.lv" rakstīja, ka 2013.gadā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa organizētajā zolītes turnīrā uzvarēja tieši prokurors Ulmis. Latvijas Zolītes federācijas mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Ulmis ir viens no federācijas valdes locekļiem - atbildīgais juridiskajos jautājumos.

Ulmis vairākus gadus bija Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors, taču, ņemot vērā, ka šajā amatā viņam noslēdzās piecu gadu pilnvaru termiņš, viņš kļuva par virsprokurora pienākumu izpildītāju.

KNAB aizturējis ne tikai Ulmi, bet arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku. Araks un Ulmis no amata ir atstādināti.

Pirms vairākiem gadiem publiski spiesta taisnoties par savu aizraušanos ar azartspēlēm bija toreizējā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītāja Valentīna Andrējeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!