Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas pilsētas mēru Gati Truksni (ZZS) un uzņēmēju Jūliju Krūmiņu lietā par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

Kriminālprocesa materiāli prokuratūrai nodoti trešdien, 7. novembrī.

No KNAB mājaslapā publicētās infografikas noprotams, ka Truksni rosināts apsūdzēt pēc Krimināllikuma 288.2 panta 1. daļas par politisko partiju vai to apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kā arī pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu.

Par politisko organizāciju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā lūgts apsūdzēt arī uzņēmēju Krūmiņu un vēl kādu fizisku personu.

Kā saprotams no KNAB publicētās infografikas, Jūrmalas pašvaldības amatpersona vienojusies ar Krūmiņu, ka, izmantojot trešo personu starpniecību, gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās tas nelikumīgi finansēs partiju apvienību lielā apmērā. Krūmiņš no sava konta veicis skaidras naudas izmaksu lielā apmērā un partiju apvienība saņēmusi finansējumu.

Pēcāk Jūrmalas mērs informējis Krūmiņu par to, ka "ziedojumi" nav saņemti. Krūmiņš sazinājies ar "ziedotājiem" un to starpniekiem un informējis Jūrmalas pašvaldības amatpersonu, atklājot "ziedotāju" uzvārdus un ar tiem saistītās personas.

Vēlāk politisko partiju apvienības valdes loceklis norādījis, ka partijas valdes sēdē saistībā ar priekšvēlēšanu kampaņu pašvaldību vēlēšanās bijusi nostāja, ka katrs pats piesaista iespējamos ziedotājus savām kampaņām, kas arī ticis darīts.

Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija liecina, ka saskaņā ar izmeklēšanas versiju naudu partijai uzņēmējs Krūmiņš nodevis vai nu pats, vai arī ar finansista Jorena Raituma starpniecību, kā arī apmaksājis partijas vai partijas vadībai pakalpojumus, kas būtu vērtējams un reģistrējams kā ziedojums.

Tāpat šajā kriminālprocesā kriminālvajāšanu lūgts sākt pret kādu Jūrmalas pašvaldības darbinieci par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu. LTV vēstī, ka šī persona ir Trukšņa biroja vadītāja Ingrīda Vilkārse. No infografikas noprotams, ka Truksnis informējis Vilkārsi, ka nevarēs ierasties darbā. Viņa ieteikusi Jūrmalas mēram “uztaisīt prombūtni”, noformējusi un saskaņojusi komandējuma rīkojumu. Pēc tam viņa informējusi Truksni viņam zināšanai, uz kuru vietu komandējums noformēts.

Pati Vilkārse LTV apstiprinājusi, ka kriminālprocesā ir aizdomās turētā, un apgalvojusi, ka komandējums, kura viltošana viņai inkriminēta, bijis uz Daugavpili.

Izmeklējot krimināllietu, KNAB konstatējis arī vairākus administratīvos pārkāpumus, proti, valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā, valsts amatpersonai noteikto speciālo dāvanu pieņemšanas ierobežojumu neievērošanu, neatļautu narkotisko vielu glabāšanu, kā arī valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu.

TV3 raidījuma "Nekā personīga" vēstīja, ka Valsts policija Truksni sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu, jo KNAB darbinieki pie Trukšņa atraduši šļirci ar kokaīna paliekām.

Krimināllietas ietvaros politiskajai partijai KNAB licis atmaksāt valsts budžetā nelikumīgi pieņemtos ziedojumus 32 534 eiro apmērā. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests krimināllietas ietvaros veicis juridisku un fizisku personu auditus un konstatējis valsts budžetam nodarītus zaudējumus 478 699 eiro apmērā.

Vēstīts, ka 2016. gadā KNAB sāka kriminālprocesu. Pērn oktobrī KNAB preses paziņojumā rakstīja, ka 2016. gada augustā sāktajā kriminālprocesā par iespējamo politisko partiju "No Sirds Latvijai" un politisko partiju apvienību "Zaļo un Zemnieku savienība" nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā iesaistītas piecas personas.

Kriminālprocesā ir trīs aizdomās turētie un divas personas pret kurām sākts kriminālprocess. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir Jūrmalas mērs Truksnis, savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais finansists Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka viens no šajā lietā iesaistītajiem ir biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmējs Anrī Kursītis.

Ziņots, ka KNAB Truksnim ir aizliedzis tikties ar ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani, Krūmiņu un Raitumu. Tāpat KNAB aizliedzis Truksnim apmeklēt ZZS biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!