Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir lūdzis ASV Federālā izmeklēšanas birojam (FIB) informāciju saistībā ar ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) pērn izplatīto paziņojumu, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") esot ietekmējis un korumpējis amatpersonas.

KNAB jau februārī atzina, ka lūdzis informāciju ASV pusei, taču neminēja tieši kurai iestādei lūgums nosūtīts.

Tagad KNAB skaidroja, ka birojs, "reaģējot uz ASV OFAC paziņojumu, atbilstoši resoriskai pārbaudei veica vairākas darbības, lai noskaidrotu apstākļus saistībā ar iespējamiem Ventspils mēra pieļautiem pārkāpumiem".

KNAB pārbaudes laikā iegūtās ziņas iekļāvis savā informācijas sistēmā, kā arī atbilstoši kompetencei turpinot uzraudzīt OFAC noteikto sankciju ievērošanu, piemēram, saistībā ar politisko partiju finansējuma izlietošanu. LETA jau rakstīja, ka, lemjot par valsts budžeta finansējuma izmaksu Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), KNAB vērtēja, vai sankcijas attiecināmas arī uz ZZS.

KNAB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka nav tiesiska pamata ZZS neizmaksāt valsts budžeta finansējumu. Tomēr, kā norādīts KNAB lēmumā, ZZS ir pienākums savā darbībā ievērot ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja piemērotajās sankcijās noteiktos ierobežojumus un likumā noteikto.

Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" ir ZZS sadarbības partija.

Šodien KNAB arī apliecināja, ka pārbaudes laikā KNAB nosūtījis informācijas pieprasījumu FIB, taču FIB atbildi vēl nav sniedzis.

Kā ziņots, OFAC pērn 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. Vēlāk gan OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Kā norādīja OFAC, Lembergs ir Ventspils mērs kopš 1988.gada un viņš atkārtoti apsūdzēts par naudas atmazgāšanu, kukuļošanu un varas ļaunprātīgu izmantošanu. Lembergs kontrolējot struktūras ar politisko partiju un korumpētu politiķu palīdzību un sistemātiski izmantojot šīs struktūras un personas savam personīgajam ekonomiskajam labumam, apgalvoja OFAC.

Saskaņā ar OFAC vēstīto, Lembergs izmantojis savu ietekmi pār politisko partiju vadību, lai veidotu valdības personālu un amatos ieliktu noteiktas valdības amatpersonas, kā arī izjauktu citu valdības amatpersonu nokļūšanu vadošos amatos. Turklāt Lembergs esot ietekmējis un korumpējis tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas, lai aizsargātu savas intereses un gāztu politiķus, kurus viņš nespēj kontrolēt.

Tāpat ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa vairākus gadus skata krimināllietu, kurā Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī 64 500 eiro naudas sodu.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē. Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!