Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis augstākstāvošu prokuroru izvērtēt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pret astoņām medicīnas iestāžu amatpersonām un vienu komercuzņēmuma darbinieku saistībā ar korupciju.

KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe par prokurora lēmumu izbeigt kriminālprocesu paudusi neizpratni.

Biroja pārstāve Ieva Karlsberga teica, ka saskaņā ar likumu KNAB nav tiesību pārsūdzēt prokuratūras lēmumu par krimināllietas izbeigšanu daļā, tomēr birojs ir izmantojis iespēju vērsties pie augstākstāvoša prokurora ar lūgumu izvērtēt kriminālprocesa izbeigšanas pamatotību.

KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājas, KNAB priekšnieka vietnieces Strīķes parakstītā vēstule augstākstāvošam prokuroram nosūtīta ceturtdien.

Strīķe sacīja, ka gan izmeklētāji, gan viņa pati ir lielā neizpratnē par prokurora lēmumu.

Viņa norādīja, ka korupcijas apkarošanā lietas pašlaik ir sarežģītas un KNAB ir līdzīgs skatījums par lietas virzīšanu ar tiem prokuroriem, kuri regulāri izmeklē korupcijas lietas.

"Taču, tā kā mums nav specializētas korupcijas lietu prokuratūras, tad biroja sarežģītās un komplicētās lietas nonāk pie prokuroriem, kuri regulāri izmeklē, piemēram, zādzības vai ielu noziedzību. Un, nonākot šādai lietai, kurā figurē vairākas personas un iepirkumi, pie prokurora bez attiecīgajām zināšanām, izpratnes un pieredzes, rodas šādi, mūsuprāt, dīvaini lēmumi," paskaidroja Strīķe.

Viņai arī šķiet, ka ir nepareizi, ja korupcijas lietas nenonāk vienā specializētā prokuratūrā. Daudzās valstīs, piemēram, Lietuvā, Spānijā, Zviedrijā, Nīderlandē, šādas prokuratūras pastāv, jo šīs valstis ir sapratušas, ka jābūt ne tikai specializētiem pretkorupcijas dienestiem, bet arī prokuratūrai.

Jau ziņots, ka KNAB prokuratūrai lūdza apsūdzēt vienu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un astoņas valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonas par kukuļņemšanu. Tāpat tika lūgts apsūdzēt trīs komercuzņēmuma darbiniekus kukuļdošanā.

Prokurors pēc materiālu izvērtēšanas pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu daļā pret astoņām valsts un pašvaldību medicīnas iestāžu amatpersonām un vienu komercuzņēmuma darbinieku.

Ņemot vērā šos apstākļus, apsūdzības uzrādītas tikai trim personām. Viens komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par starpniecību kukuļošanā, otra komercuzņēmuma darbinieks apsūdzēts par kukuļdošanu, bet NBS amatpersona apsūdzēta par 1000 latu kukuļņemšanu.

KNAB iepriekš informēja, ka 2009.gada janvārī kāda komercuzņēmuma darbinieki nodevuši kukuli 1000 latu apmērā NBS amatpersonai par darbību veikšanu kukuļdevēju interesēs, saskaņojot iepirkuma tehniskās specifikācijas, lai par uzvarētāju tiktu atzīts viņu pārstāvētais uzņēmums un ar to tiktu noslēgts iekārtu piegādes līgums.

Tāpat KNAB uzskata, ka kāda komercuzņēmuma amatpersonas laika posmā no 2005. līdz 2009.gadam devušas mantiska rakstura labumus arī citām valsts amatpersonām vēl astoņās valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs – to valžu priekšsēdētājiem un locekļiem, atbildīgajām amatpersonām un iepirkumu komisiju locekļiem par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu konkrētā uzņēmuma interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem.

Astoņu amatpersonu kukuļošana izpaudās 28 ārzemju ceļojumu organizēšanā un apmaksāšanā – uz Berlīni, Kopenhāgenu, Milānu, Venēciju, Taškentu, Antalju, Maroku, Pekinu, Bali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!