Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prokuratūrai nodevis kriminālprocesa materiālus, kurā aizdomās par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā tiek turēts Saeimas deputāts Artuss Kamiņš.

Trešdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes KNAB priekšnieks Jēkabs Straume žurnālistiem sacīja, ka prokuratūra gan pagaidām vēl tikai tiek iepazīstināta ar šīs lietas materiāliem un vēlāk tiks lemts jautājums par kriminālvajāšanas sākšanu. Portāls "Delfi" KNAB precizēja, ka lieta tomēr nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Birojā apstiprināja, ka kriminālvajāšanu rosināts sākt pret vienu personu.

Vaicāts par kriminālprocesu, kurā aizdomās turēts deputāts Kaimiņš, Straume paskaidroja, ka sākotnēji ierosinot kriminālprocesu izmeklētāji vadījās no tobrīd viņu rīcībā esošās informācijas un saskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes par politiskās partijas finansēšanas pārkāpumu.

Tās bijušas sākotnējās pazīmes, kas vērtētas, un par ko persona tika turēta aizdomās.

Tomēr, lietu izmeklējot, konstatēti jauni fakti, jaunas liecības un citi pierādījumi, līdz ar to nesen izmeklētāji mainījuši noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju uz grāmatvedības datu viltošanu. Mainot kvalifikāciju, mainīts arī aizdomās turētās personas statuss, proti, uzrādīts jauns lēmums par aizdomās turētā statusu atbilstoši jaunajai kvalifikācijai.

"Ņemot vērā, ka tur vairāk vai mazāk viss ir izdarīts, lieta ir prokuratūrā," paskaidroja Straume.

"Tur jau tā lieta. Viens ir tas, ko drīkst teikt tiesībaizsardzības iestādes, ir arī nevainīguma prezumpcija, bet cita lieta – ko var teikt pašas procesā iesaistītās personas. Liecinieki arī ir vairāk ierobežoti nekā personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, kurām ir daudz plašāka tiesības izpausties. Šīs tiesības viņiem neviens atņemt nevar. Sabiedrībai ir jāvērtē šie izteikumi," piebilda Straume.

Uz jautājumu, vai Saeimas deputāts Kaimiņš ir kriminālprocesā vienīgā aizdomās turētā persona, KNAB priekšnieks norādīja, ka šobrīd šādu informāciju izpaust nedrīkst, jo "var gadīties, ka tiks lemts jautājums par citām personām, bet tas paliks izmeklētāju un prokurora ziņā".

Straume piebilda, ka iesaistīto personu skaits vienmēr var palielināties atkarībā no izmeklēšanas gaitā iegūtās informācijas.

Prokuratūra no komentāriem saistībā ar minēto kriminālprocesu patlaban atturas.

Pats Kaimiņš vēl vakar intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” apšaubīja KNAB rīcības likumību, izmeklējot viņa iespējamos likumpārkāpumus: “KNAB mani ir nelikumīgi aizturējis pirms pusotra gada. Viņi to ir atzinuši. [..] Mani aizturēja par nelikumīgu partijas finansēšanu un amatpersonas deklarācijas viltošanu vai ko tamlīdzīgu. Divi panti bija. Tagad pirms dienām četrām mani izsauc KNAB un pasaka, šie panti nav, mums pierādījumu nav, viss,” apgalvoja politiķis.

Jau vēstīts, ka KNAB pārkvalificējis tā dēvēto partijas "KPV LV" neatļautas finansēšanas lietu attiecībā uz Kaimiņu par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgos nolūkos, iepriekš vēstīja "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Televīziju.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka 2018. gada jūnijā KNAB ieradās Saeimā, lai aizturētu deputātu Kaimiņu un vēlāk arī veiktu kratīšanu dzīvesvietā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu un nepilnīgi sniegtu informāciju valsts amatpersonas deklarācijā.

Par partijas "KPV LV" iespējamo nelikumīgo finansēšu sāktajā kriminālprocesā līdz ar Kaimiņu tika aizturēti vēl divi cilvēki – viņa toreizējais partijas biedrs Atis Zakatistovs un uzņēmējs Viesturs Tamužs, kā arī veiktas kratīšanas viņu īpašumos.

Kriminālprocess sākts pēc vairākiem Krimināllikuma 288. panta apakšpunktiem – par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, norāda KNAB.

Tā paša gada 21. jūnijā personas no izolatora tika atbrīvotas.

Pilnu Kaimiņa intervijas "Delfi TV ar Jāni Domburu" ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!