Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Rīgas mēru un tagadējo Eiroparlamenta deputātu Nilu Ušakovu (S) par aizliegtu operatīvās darbības pasākumiem paredzētās stratēģiskās nozīmes ierīces glabāšanu, zināms portālam "Delfi".

Minētais process izdalīts no tā dēvētās "Rīgas satiksmes" krimināllietas.

Ušakova aizstāvis Viktors Tihonovs portālam "Delfi" nevarēja komentēt biroja lēmumu, norādot, ka viņam nekas par to neesot zināms.

Birojā, neatklājot iesaistītās personas vārdu, norādīja, ka KNAB krimināllietu uzsāka 2019. gada 7. oktobrī, izdalot to no citas krimināllietas, un veica pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 237. 1 panta otrajā daļā. Maksimālais sods par šo pārkāpumu ir trīs gadi aiz restēm.

Krimināllietas materiāli liecina, ka fiziskā persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, t.i., videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā. Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

KNAB pēc krimināllietas materiālu nosūtīšanas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūra ir atbildīga par krimināllietas virzību.

Jau ziņots, ka veicot procesuālās darbības "Rīgas satiksmes" iepirkumu kriminālprocesā, KNAB Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma priekšmetu, kurš ar kompetentās institūcijas atzinumu atzīts par stratēģiskās nozīmes ierīci.

Atbilstoši Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumam, fiziskajām personām stratēģiskās nozīmes preču iegādāšanās, glabāšana un lietošana ir aizliegta. Par šo preču aprites noteikumu pārkāpšanu paredzēta kriminālatbildība.

Pats Ušakovs iepriekš komentēja, ka izņemtā ierīce bijusi "paštaisīta ierakstoša ierīce", kas atradusies plauktā. "Kā es sapratu no apraksta, runa ir par līmētu albumu, kurā bija iebūvēti kamera un mikrofons," toreiz skaidroja Ušakovs.

Iepriekš ziņots, ka Ušakovam bija piemērots aizdomās turētā statuss SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu krimināllietā.

KNAB kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem sāka 2018. gada novembrī. Kriminālprocess sākts par par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!