Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai kriminālprocesa materiālus un ierosina saukt pie kriminālatbildības Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, informēja KNAB.
KNAB secināja, ka Rīgas apgabaltiesas zvērināts tiesu izpildītājs, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, veica izpildu darbības pret parādnieku, kura atrašanās vieta ir cita iecirkņa teritorijā - ārpus viņa apkalpojamā iecirkņa robežām, pārkāpjot vairākos tiesību aktos noteikto kārtību par amata darbību veikšanu iecirknī, kas nesakrīt ar parādnieka atrašanās vietu. Šo darbību rezultātā iestājušās smagas sekas - nodarīts materiāls zaudējums vairāk kā 80 000 latu un aizskartas parādnieka intereses un tiesības.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2005.gada janvārī Rīgas apgabaltiesas tiesu izpildītājs izpildei pieņēma izpildu rakstu par piedziņu no parādnieka, kura atrašanās vieta ir Liepājā - ārpus ne tikai viņa apkalpojamā iecirkņa, bet arī apgabaltiesas teritorijas.

Saskaņā Civilprocesa likumu tiesu izpildītājs varēja pieņemt izpildu rakstu, kura izpilde veicama citā iecirknī tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras tas pastāv, t.i. Rīgas, bet nevis Kurzemes apgabaltiesas teritorijā, jo parādnieks un viņa manta atrodas Kurzemes apgabaltiesas teritorijā.

Pirmstiesas izmeklēšanā konstatēts, ka saskaņā ar noteikto kārtību Rīgas apgabaltiesas tiesu izpildītājs nepaziņoja par izpildu lietas pieņemšanu, veiktajām vai veicamajām izpildu darbībām Kurzemes apgabaltiesas teritorijā attiecīgajam zvērinātam tiesu izpildītājam, kura iecirknī atrodas parādnieks. Vienlaikus tiesu izpildītājs izdeva rīkojumus Uzņēmumu reģistram un kredītiestādēm attiecībā uz parādnieku, norādot nepareizu tā adresi – nevis Liepāju, bet Rīgu. Nesagaidot atbildes no kredītiestādēm un pretēji likuma prasībām, zemesgrāmatu nodaļai tika nosūtīts lūgums reģistrēt piedziņas atzīmi parādniekam piederošajiem īpašumiem.

Pēc attiecīgas informācijas saņemšanas no parādnieka 2005.gada februārī Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītājs nosūta zemesgrāmatu nodaļai lūgumu dzēst piedziņas atzīmi uz parādnieka īpašumiem, norādot, ka faktiski piedziņu veiks cits tiesu izpildītājs, kas praktizē Kurzemes apgabaltiesas teritorijā. Tomēr tajā pašā dienā Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītājs pieņēma izpildei vēl vienu izpildu rakstu par piedziņu pret to pašu parādnieku – jau citas personas labā. Pēc vairākkārtējas informācijas apmaiņas ar parādnieku tikai 2005.gada 3.maijā Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītājs pieņēma lēmumu par izpildu darbību atlikšanu. Savukārt Uzņēmumu reģistram nosūtītais aizliegums parādniekam veikt jebkādas darbības bija spēkā līdz 2005.gada jūlijam.

Uzskatot, ka savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības aizdomās turēto Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!