Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis ASV precīzāku informāciju par ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) publisko paziņojumu par sankciju piemērošanu Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") saistībā ar korupciju, trešdien žurnālistiem sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Vaicāts, vai KNAB ASV pieprasījis informāciju saistībā ar Lemberga iekļaušanu sankciju sarakstā un ASV puses paziņojumu, ka viņš ietekmējis amatpersonas un politiķus, KNAB priekšnieks Jēkabs Straume atzina, ka par šo jautājumu ASV informācija ir lūgta, lai precizētu minēto informāciju.

Straume paskaidroja, ka dokumentā, ko ASV puse izdevusi, nav bijusi nekāda detalizēta informācija. Reaģējot uz publisko informāciju, birojs lūdzis ASV dalīties ar detalizētāku informāciju, kas ir tā rīcībā, lai varētu saprast, uz kāda pamata izteikts šis apgalvojums un varētu attiecīgi rīkoties.

KNAB priekšnieks gan nekomentēja nedz lūguma saturu, nedz ASV puses atbildi, norādot, ka tā ir ārvalstu kolēģu informācija. Tāpat Straume nekomentēja, vai ir sākta pārbaude vai kriminālprocess saistībā ar šo jautājumu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC), balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem – Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC. OFAC norāda, ka Latvijas oligarhs Lembergs sankcijām pakļauts kā pašreizējā vai bijusī amatpersona, kas atbildīga vai līdzdalīga, vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā.

Vēlāk gan Ventspils brīvostas pārvalde no šī saraksta tika izņemta.

Tikmēr Rīgas apgabaltiesā izskatīšanā ir krimināllieta, kurā Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza martā.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!