Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pirmdien (KNAB) prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījis krimināllietu pret diviem vīriešiem, tostarp policistu, kuri aprīļa beigās aizturēti par zagtas automašīnas atdošanu īpašniekam pret atlīdzību.
Lieta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nosūtīta, lūdzot sākt abu aizdomās turamo kriminālvajāšanu par izspiešanu, bet policista vajāšanu - arī par valsts amatpersonas bezdarbību, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Aizturētais Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) darbinieks nav rīkojies dienesta interesēs un nav pildījis likumā noteiktos policijas darbinieka pienākumus, kā arī pieļāva un veicināja nozieguma izdarīšanu, tādējādi ar savu rīcību radot būtisku kaitējumu valsts pārvaldes kārtībai un policijas prestižam, uzskata KNAB.

Izmeklēšanas laikā birojs konstatējis, ka, uzzinot par automašīnas nozagšanu, aizdomās turamie noskaidrojuši automašīnas atgūšanai nepieciešamo naudas summu - 2500 eiro (apmēram 1640 latu) un pieprasījuši cietušajam naudas summu nogādāt vienam no viņiem - RGPP darbiniekam.

KNAB uzskata, ka abu personu vaina nozieguma izdarīšanā pierādīta gan ar cietušā un liecinieku liecībām, gan kratīšanas materiāliem, lietiskajiem pierādījumiem un citiem lietā savāktajiem materiāliem.

KNAB joprojām nesniedz sīkākus datus par aizdomās turamo personībām, kā arī izspiešanā iesaistītās automašīnas marku un modeli.

Jau vēstīts, ka abus vīriešus KNAB aizturēja un krimināllietu pret viņiem ierosināja 27.aprīlī, bet trīs dienas vēlāk tiesa viņus apcietināja.

Krimināllikums par izspiešanu personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, paredz brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Bet par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tai bijis mantkārīgs nolūks, likums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!