Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktajā vērienīgajā krimināllietā, kuras ietvaros pagājušajā nedēļā notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem – Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli, kopumā figurē 11 personas un 26 uzņēmumi.

Kriminālprocess ierosināts par 11 personu iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, sešas no šīm personām ir valsts amatpersonas. Lietā figurē 26 komercsabiedrības, pirmdien žurnālistus informēja KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

KNAB šajā lietā lūdzis palīdzību piecām ārvalstīm. Strīķe pirmdien žurnālistiem norādīja, ka nevar atklāt, kādām valstīm lūgta tiesiskā palīdzība. Viņa arī nekomentēja, vai izmeklētāji vēlreiz lūgts atļauju kratīšanai Saeimas deputāta Šlesera mājās.


Strīķe pirmdien žurnālistiem stāstīja, ka, par spīti iespējamai informācijas noplūdei, KNAB pagājušajā nedēļā veiktās kratīšanas bija veiksmīgas un izņemti daudzi lietiskie pierādījumi. Strīķe arī norādīja uz, viņasprāt, zīmīgu faktu – arī citos kriminālprocesos tieši laikrakstā "Neatkarīga Rīta Avīze" nereti publicētas ziņas par procesuālajām darbībām.

Kādus tieši pierādījumus KNAB kratīšanās ieguva, Strīķe neatklāja, vien norādot, ka tie ir gan dokumenti, gan citi izmeklēšanai nozīmīgi priekšmeti. Viņa arī pauda, ka parasti kratīšanas laikā izmeklētāji var atrast pierādījumus arī, ja personas iepriekš par kratīšanu ir informētas.

Strīķe arī pauda pārliecību, ka šī lieta neizgāzīsies, jo KNAB to izmeklē jau ilgu laiku.

Tāpat viņa klāstīja, ka tikai izmeklētāju ziņā ir lemt par drošības līdzekļa prasīšanu kādam no lietā iesaistītajiem, un šobrīd nav zināms, vai viņi to darīs.

Jau ziņots, ka KNAB vērienīgo operāciju pagājušās trešdienas rītā sāka Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecināja uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK". Tāpat kratīšana veikta laikraksta "Neatkarīgā" izdevēja "Mediju nams" birojā un laikraksta "Diena" valdes priekšsēdētāja Viestura Koziola kabinetā.

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītājs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņoja, ka kratīšana dažādās iestādēs veiktas saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

KNAB lūdza Saeimu atļaut veikt kratīšanu arī Šlesera dzīvesvietās, taču parlaments šādu atļauju nedeva, kas kļuva par ieganstu Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmumam sestdien ierosināt Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!