Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdien veica kratīšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā, portālam "Delfi" apliecināja departamentā. Līdz darba dienas baigām KNAB darbinieki iestādi jau bija pametuši.

Biroja izmeklētāji ieradās departamentā ceturtdien. Ap pulksten 17:30 KNAB darbinieki jau bija devušies prom.

KNAB portālam "Delfi" apliecināja, ka departamentā tiešām veiktas konkrētas procesuālās darbības, taču birojā atteicās atklāt kāda kriminālprocesa ietvaros tas noticis.

Departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola norādīja, ka "kratīšana" notika iestādes telpās pirmajā stāvā. Personas, kuras piedalījās kratīšanā, piemēram, departamenta jurists, ir parakstījušies par informācijas neizpaušanu. Advokātu "no malas" departaments nav pieaicinājis.

Līdz ar darba dienas beigām KNAB kratīšanu jau bija pabeidzis un departamentu pametis.

Rīgas domē gan nezināja teikt, vai kratīšanā ir arī izņemti kādi priekšmeti. Procesuālajās darbībās piedalījies departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs, kā arī domes jurists. Viņi abi  KNAB esot solījuši informāciju par kratīšanas iemesliem neizpaust.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) savā "twitter" kontā un sociālajā tīklā "Facebook" iepriekš ironizēja par KNAB darbību saistību ar "Puteņa brīvbiļetēm". "Puteņa biļešu pārbaudes ietvaros KNAB krata satiksmes departamentu. Drīz KNAB sāks pārbaudīt nepareizi novietas mašīnas. Vēlēšanas2013 :)," teikts Ušakova ierakstā tviterī.

KNAB "puteņa brīvbiļešu" lietā tikai turpinās pārbaude, savukārt, kratīšanai būtu nepieciešams sākt kriminālprocesu. KNAB lietvedībā ir arī 2012. gadā sākts kriminālprocess, kurā pārbauda iespējamu ilgstošu korupciju Satiksmes departamenta Kontroles dienestā. Šobrīd gan nav informācijas, ka ceturtdienas KNAB "viesošanās" Satiksmes departamentā būtu saistīta ar šo kriminālprocesu.

Ušakovs pašlaik atrodas Maskavā, bet mēra pienākumu izpildītājs Andris Ameriks (GKR) ir informēts par KNAB kratīšanu departamentā.

Ameriks portālam "Delfi" sacīja, ka pašlaik domes vadībai nav ne rakstiskas, ne mutiskas informācijas par kratīšanas iemesliem. Arī iepriekš nekādu "mājienu" vai informācijas par kādu iespējamo pārbaudi domes vadība ne no kādiem avotiem nav saņēmusi. Ameriks pauda cerību, ka šie notikumu "nav saistīti ar politiku".

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā portāls "Delfi" uzzināja, ka KNAB tiesneša sankcijas procesuālajām darbībām pēdējā laikā prasījis vairākas reizes - 7.maijā, 9.maijā un arī ceturtdien, 16.maijā.

Tiesā gan nezināja teikt, kad prasīta atļauja tieši RD Satiksmes departamenta kratīšanai.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiāla informācija liecina, ka kratīšana saistīta ar Kontroles dienesta darbu taksometru un mikroautobusu kontrolē. Turklāt šī nebūt nav pirmā reize, kad KNAB izrādījis interesi par Satiksmes departamentu, vēsta sabiedriskā medija portāls "www.lsm.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!