Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 25. martā nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām fiziskām personām un vienu juridisku personu, liecina KNAB publicētā informācija.

Lai gan KNAB nemin konkrētus vārdus un uzvārdus, no viņu publicētās informācijas izriet, ka runa ir par uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Ati Zakatistovu ("KPV LV").

Ģenerālprokuratūrā portāls "Delfi" noskaidroja, ka Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par vienas personas saukšanu pie kriminālatbildības. Savukārt attiecībā par otru personu nepieciešams veikt papildu izmeklēšanas darbības pirms lēmuma pieņemšanas. Persona, kuru lemts saukt pie kriminālatbildības, ir Tamužs.

KNAB infografikā informē, ka birojs 25. martā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījis krimināllietu pret divām fiziskām un vienu juridisku personu. Abām personām kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas par krāpšanu lielā apmērā. Izmeklēšanā procesa virzītājs konstatējis, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs līdz ar to kriminālprocesa ietvaros sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB ieskatā abas aizdomās turētās fiziskās personas vienojušās par naudas izkrāpšanu no kādas citas juridiskās personas. Uzņēmējs Tamužs maldinājis juridiskās personas amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību.

Juridiskā persona un juridiskā persona, pret ko sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekli, Zakatistova personā 2016. gada 1. jūnijā noslēdz līgumu par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu juridiskai personai, bet faktiski Tamužam. Proti, līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

2016. gada 30. decembrī atkārtoti tiek noslēgts līgums par šādu konsultāciju sniegšanu.

Par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāts 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas, secinājis KNAB.

Konkrētais kriminālprocess, kas nodots kriminālvajāšanas sākšanai, sākts pamatojoties uz procesa virzītāja lēmumu par cita KNAB kriminālprocesa sadalīšanu.

Saeimas deputāts Zakatistovs žurnālistiem pauda, ka nav iesaistījies krāpšanā un konsultācijas patiešām ir sniedzis un pilnībā noliedza vainu krāpšanā.

Lūgts vairāk pastāstīt par sniegtajām konsultācijām, Zakatistovs atbildēja: "Kad noskaidrošu lietas apstākļus un sapratīšu, kāpēc šos jautājumus man uzdodat, es sniegšu atbildi." Saeimas deputāts uzsvēra, ka viņš nav informēts ne no KNAB, ne prokuratūras puses, ka krimināllieta būtu nosūtīta kriminālvajāšanai.

Vaicāts, vai noliks mandātu, ja tiks prasīta viņa kriminālvajāšana, Zakatistovs sacīja, ka apsvērs savas iespējas un tad arī atbildēs. Tāpat viņš atbildēja uz jautājumu, vai turpinās vadīt "KPV LV" frakciju.

Komentējot potenciālo Saeimas balsojumu izdošanai, Zakatistovs pauda pārliecību, ka visi balsos par izdošanu kriminālvajāšanai, turklāt viņš uzskatot, ka nav pareizi, ka Saeima uzņemas tiesneša lomu.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Taču šobrīd Saeimas Mandātu komisija nav saņēmusi lūgumu izdot deputātu Zakatistovu kriminālvajāšanai, portālam "Delfi" apliecināja komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA). Viņa norādīja, ka vispirms lūgumu saņems Saeimas prezidijs, tad tas nonāks komisijas rīcībā.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret deputātu, parlamentārietis zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums.

Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Aģentūrai LETA zināms, ka KNAB vēl aizvien turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā par nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu iepriekš aizdomās turētā statuss bija piemērots 13.Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV). Iepriekš tāds statuss šajā lietā bija piemērots arī Zakatistovam un Tamužam, taču patlaban nav izdevies noskaidrot, vai abas personām joprojām piemērots šāds statuss.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" apliecināja, ka izdalītajā kriminālprocesā joprojām notiek izmeklēšana pret "vēl vienu fizisku personu". Neko plašāk par šo lietu Straume neminēja.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, Krimināllikumā paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!