Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā piektdienā par kukuļošanu aizturējis SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes locekli un slimnīcas nodaļas vadītāju, kā arī divus komercuzņēmumu vadītājus, informē KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis, būdams valsts amatpersona, laikā no 2010.gada novembra līdz 2011.gada 13.maijam no divu komercuzņēmumu valžu priekšsēdētājiem pieņēma kukuļus ne mazāk kā 3700 latu apmērā saistībā ar slimnīcas iepirkto medicīnas aprīkojumu.

Savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs, būdams pašvaldības iestādes darbinieks, kas nav valsts amatpersona, no komercuzņēmumu vadītājiem pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu 300 latu apmērā, informē KNAB.

Jelgavas slimnīcas mājas lapa liecina, ka slimnīcai ir viens valdes loceklis - traumatologs-ortopēds Andris Ķipurs. Portāls "Zz.lv" vēsta, ka aizturētais tiešām ir Ķipurs, kurš ir arī Jelgavas domes deputāts no partijas "Jaunais laiks". Pēc portāla "zz.lv" neoficiālas informācijas, otrs aizturētais Jelgavas slimnīcas darbinieks, iespējams, ir Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītājs Edmunds Kalniņš.

Sazināties ar Ķipuru un Kalniņu portālam nav izdevies. Slimnīcā sacīja, ka pašlaik tur notiek vadītāju sapulce un komentāri varētu būt pēc tam.

"Jaunais Laiks" norāda, ka tiesībsargājošajām iestādēm ir jāizvērtē, vai šī situācija ir provokācija vai pārkāpums. "Ja tiks pierādīts, ka viņš nav vainīgs, turpināsim strādāt vienā komandā. Pretējā gadījumā no partijas puses sekos atbilstošas konsekvences - izslēgšana no partijas, jo šāda rīcība nav savienojama ar darbību JL, kam cīņa ar korupciju vienmēr bijusi starp prioritātēm," teikts JL paziņojumā.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija liecina, ka laikā no pērnā gada novembra līdz šā gada maijam Jelgavas slimnīca veikusi vairākus medicīnas iekārtu iepirkumus. Trijos iepirkumos par kopējo līguma summu 112 376 latu uzvarējusi SIA "Digiteks", 8800 latu vērtu līgumu ieguvusi SIA "Prolux", 7358 latus – SIA "B. Braun Medical SIA", 39 060 latu - SIA "Medeksperts", 6546 latu - SIA "Olympus Latvia", 53 000 latu - SIA "NMS Grupa", bet 8550 latu - SIA "Nord Technology".

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes locekli atzina par aizdomās turēto par kukuļa atkārtotu pieņemšanu, savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs atzīts par aizdomās turēto par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu. Abi komercuzņēmumu valdes priekšsēdētāji atzīti par aizdomās turētajiem par kukuļdošanu.

Patlaban aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KNAB aicina personas, kuras saistībā ar valsts vai pašvaldību iestāžu rīkotajiem iepirkumiem ir saskārušās ar gadījumiem, kad tiek pieprasīti nelikumīgi maksājumi, informēt KNAB pa bezmaksas tālruni 80002070 vai e-pastu knab@knab.gov.lv. KNAB garantē anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!