Foto: LETA

Pēc Saeimas deputāta Māra Mičerevska paziņojumiem par iespējamiem nelikumīgiem maksājumiem partijai "Latvijas attīstībai" (LA) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis divus administratīvā pārkāpuma procesus par partiju finansēšanas kārtības neievērošanu un 13 administratīvās lietas par pretlikumīgi iegūto finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā.

KNAB skaidro, ka birojs noslēdzis resorisko pārbaudi, kuras laikā vērtēja LA saņemto ziedojumu un biedru naudas likumību un patiesumu.

KNAB partijas finansēšanā konstatēja neatbilstības Politisko organizāciju finansēšanas likuma prasībām – partija tikusi finansēta, izmantojot vairāku trešo personu starpniecību ziedojumu veikšanā un privātpersonu līdzekļus, kas nav gūti iepriekšējā kalendārajā gadā.

KNAB informē, ka minētais likums pieļauj finanšu līdzekļu ziedošanu, kā arī biedru naudas un iestāšanās naudas iemaksu partijām tikai no personu pašu ienākumiem, kas gūti iepriekšējā kalendārajā gadā. Tāpat šis normatīvais akts aizliedz finansēt partijas, izmantojot trešo personu starpniecību.

KNAB pārbaudes laikā ierosināja divus administratīvā pārkāpuma procesus par politisko partiju finansēšanas kārtības neievērošanu un 13 administratīvās lietas par pretlikumīgi iegūto finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā.

KNAB neatklāj plašāku informāciju par iesaistīto personu skaitu un pieņemtajiem lēmumiem, taču vienlaikus norāda, ka partijas pretlikumīgi saņemtie ziedojumi atmaksājami valsts budžetā. Saskaņā ar KNAB rīcībā esošo informāciju LA biroja pieņemtos lēmumus pārsūdzējusi tiesā.

Ņemot vērā, ka KNAB pārbaudes laikā neguva apstiprinājumu tam, ka politiskā partija varētu būt nelikumīgi finansēta lielā apmērā, proti, ka kāda persona būtu devusi vairāk nekā 25 000 eiro finanšu līdzekļu citām personām ziedojumu veikšanai, KNAB iesaistīto personu darbības vērtēja atbilstoši administratīvā procesam.

Jau ziņots, ka toreizējais Rīgas domes deputāts, tagad parlamentārietis Mičerevskis 2020. gada rudenī apgalvojis, ka LA ziedotā nauda sākotnēji ir nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai.

Mičerevskis arī apgalvoja, ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, taču "pārējie", ieskaitot viņu pašu, gan tā nedarot.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2020. gada nogalē ziņoja, ka LA faktiskie līderi Juris Pūce un Jaunups bijušajam partijas biedram Mičerevskim vairākkārt nodevuši tūkstošos eiro mērāmas summas, lai tās tiktu noziedotas partijai. To "De facto" apgalvoja pats Mičerevskis, savukārt Pūce šādus maksājumus noliedzis.

Mičerevskis arī paziņoja, ka nolēmis izstāties no LA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!