Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pagājušā gadā sākto kriminālprocesu skaits bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā, liecina biroja pagājušā gada darbības pārskats.

KNAB pērn kopumā sāka 38 kriminālprocesus, no kuriem 17 sākti pēc KNAB ceturtās pārvaldes ziņojumiem, 12 lietas ierosinātas pēc privātpersonu iesniegumiem, savukārt deviņi izdalīti no jau esošiem kriminālprocesiem.

No citām tiesībsargājošajām institūcijām pērn KNAB saņēma trīs kriminālprocesus, bet pēc piekritības citām institūcijām nosūtīja sešus kriminālprocesus.

"Sākto kriminālprocesu skaits šogad bijis lielākais pēdējo piecu gadu laikā, kas skaidrojams ar proaktīvu rīcību noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un informācijas analīzes jomā," teikts pārskatā.

Visbiežāk kriminālprocesi pērn sākti par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā kukuļņemšana, kukuļdošana, krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Pērn biežāk nekā iepriekš sākti kriminālprocesi par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. KNAB informācija liecina, ka lielākā daļa iespējamo noziedzīgo nodarījumu izdarīti Rīgā.

Pārskata periodā visvairāk lietas ierosinātas par iespējamām noziedzīgām darbībām saistībā ar publisko iepirkumu rīkošanu, tiesu un tiesībaizsardzības iestāžu funkciju īstenošanu, prettiesisku rīcību ar valsts vai pašvaldības mantu, nelikumīgām darbībām pret īpašumu un tautsaimniecību, kā arī koruptīvām darbībām finanšu sektorā.

2018.gadā arvien vērojama tendence, ka augstākie korupcijas riski ir saistīti ar publisko iepirkumu jomu, kas ir izvirzīta kā prioritāte biroja darbības stratēģijā.

Vienlaikus korupcijas riski ir vērtējami kā paaugstināti institūcijās, kurām deleģēts veikt kontroles, uzraudzības un sodīšanas funkcijas, kā arī amatpersonu rīcībā ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu. Pērn atklāts korupcijas apdraudējums arī valsts finanšu sektorā.

Novērojama tendence, ka korupcija mēdz būt cieši saistīta ar noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, tautsaimniecību vai pārvaldības kārtību, kas nereti tiek konstatēts, veicot vispusīgu izmeklēšanu.

Pagājušajā gadā KNAB kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nosūtīja kopumā 24 krimināllietas pret 70 personām, savukārt vēl deviņi biroja lietvedībā esoši kriminālprocesi tika izbeigti. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu rādītājiem, birojs secina, ka 2018.gadā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīts lielākais krimināllietu skaits pēdējos četros gados. Tā, piemēram, 2017.gadā kriminālvajāšanai nodotas 17 lietas pret 41 personu. 2014.gadā birojs nodeva prokuratūrai 27 lietas pret 72 personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!