Foto: Publicitātes attēli

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret trim bijušajām Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām, kuras iesaistītas kukuļa izspiešanas mēģinājumā no uzņēmēja Andra Ramoliņa, noskaidroja portāls "Delfi".

KNAB portālam "Delfi", neminot nevienas iesaistītas personas vārdu, norādīja, ka lietā divas personas tiek turētas aizdomās par kukuļa pieprasīšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī pret vēl viena bijusī valsts amatpersona tiek turēta aizdomās par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu un dienesta viltojumu.

Biroja pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, bijušās valsts amatpersonas, darbojoties grupā pēc iepriekšējas vienošanās, nepamatoti uzsāka kriminālprocesu pret uzņēmumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Šo personu grupa pēc kriminālprocesa uzsākšanas vairākkārt sazinājās ar uzņēmēju un pieprasīja kukuli 100 tūkstošu eiro apmērā.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, iepriekš vēstīja, ka lietā tika apcietināts toreizējais VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes kādas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs. Savukārt "TV3" raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka lietā iesaistīta arī toreizējā VID darbiniece Inita Lūre, kura Finanšu policijā strādāja no 2005. gada. Kratīšana notikusi arī pie VID amatpersonas Jāņa Akmentiņa.

Nodokļu un muitas policija pret uzņēmumiem "Stiga RM", SIA "Vella kalpi" un citiem Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem lietu bija sākusi 2022. gada maijā. Kā kriminālprocesa pamatojums bija norādīta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, kas neatbilda patiesībai.

KNAB preses paziņojumā citēta biroja priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule, kas norādījusi, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūti nepārprotami pierādījumi, ka tā bija atstrādāta un labi pārdomāta shēma, kā no uzņēmēja pieprasīt kukuli. "Ja uzņēmējam tiek pieprasīti nepamatoti maksājumi, izteikti divdomīgi piedāvājumi – tie ir signāli, ka uzņēmējam būtu nekavējoties jāvēršas KNAB. Tā nav tiesiska amatpersonas rīcība, tā ir korupcija," citēta Cīrule.

Korupcijas apkarotāji kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 2. jūnijā un izmeklēšana notika par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā. KNAB, 20. martā nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

Ramoliņam piederošais mežapstrādes uzņēmums "Stiga RM" 2021. gadā strādāja ar 43 052 077 eiro lielu apgrozījumu un 9 411 855 eiro lielu peļņu, liecina "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!