Foto: Publicitātes foto

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 14. novembrī rosināja prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības meitas uzņēmuma valdes locekli, kā arī fizisku personu par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

Latvijas Televīzija tviterī vēsta, ka par iespējamu krāpšanu lielā apmērā KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret "Rīgas kartes" bijušo valdes locekli Pāvelu Tulovski un sabiedrisko attiecību speciālistu Gintu Federu.

Uzņēmumā "Rīgas karte" portālam "Delfi" sacīja, ka KNAB šī procesa ietvaros esot pērn un arī šogad veicis kapitālsabiedrībā procesuālās darbības, tomēr neprecizēja, kādas. Savukārt Tulovska kabinets neesot pārbaudīts. Tulovskis joprojām ir "Rīgas kartes" tehniskais direktors. Uzņēmumam gan neesot zināms, konkrēti par kuru amatpersonu ir runa.

Feders portālam "Delfi" nenoliedza savu iesaisti šajā lietā, sakot, ka izmeklēšanas iestādei sniegti izvērsti paskaidrojumi. "Es ļoti ceru, ka amatpersonas ar tiem iepazīsies un, izvērtējot tos, secinās, ka pārkāpumu nav," viņš pauda.

KNAB paziņojumā medijiem norādījis, ka bijušajai valsts amatpersonai tiek inkriminēta iespējama dokumentu viltošana, savukārt fiziskajai personai – dokumentu viltošana mantkārīgā nolūkā.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka bijusī valsts amatpersona ar fizisku personu, kas ir sabiedrisko attiecību aģentūras valdes priekšsēdētājs, iespējams, veica krāpšanu un dokumentu par sabiedrisko attiecību pakalpojumiem, kas netika veikti, viltošanu.

Tādā veidā abas personas no Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības meitas uzņēmuma varētu būt prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus – 43 076 eiro. Izmeklētie noziedzīgie nodarījumi īstenoti laika posmā no 2018. gada 27. jūlija līdz 2019. gada 30. janvārim.

Feders ir sabiedrisko attiecību aģentūras SIA "Baltijas komunikāciju centrs" vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 568 675 eiro, bet peļņa – 232 993. Federam pieder arī uzņēmumi SIA "Alfa Investments" un "GF communications".

"Rīgas karte" ir 2007.gadā reģistrēts uzņēmums, kas izveidots, lai uzturētu Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu. "Rīgas kartes" akcionāri ir pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un tehnoloģiju kompānija "Conduent".

Kompānijas kapitālā 51% pieder "Rīgas satiksmei", bet 49% – Francijas uzņēmumam "Conduent Business Solutions". Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 8,013 miljoni eiro, bet zaudējumi sasniedza 7,702 miljonus eiro.

KNAB norāda, ka kriminālprocesu uzsācis pērn 20. septembrī aizdomās par iespējamu Krimināllikuma 327. panta pirmajā daļā un 177. panta trešajā daļa noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem – dokumentu viltošanu un krāpšanu lielā apmērā.

Krimināllikuma 327. panta pirmā daļa kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai arī naudas sodu.

Savukārt šī paša likuma 177. panta trešā daļa kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu.

Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange portālam "Delfi" sacīja, ka uzsāktā kriminālvajāšana ir likumsakarīga un apliecina labas pārvaldības trūkumu iepriekšējās Rīgas domes vadības laikā.

Aizvadītā gada laikā pašvaldībā ir daudz paveikts, lai ieviestu labas pārvaldības principus Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībās un novērstu šādu situāciju atkārtošanos. "No savas puses esam gatavi sniegt tiesībsargājošajām institūcijām visu nepieciešamo informāciju," viņš papildināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!