Foto: F64

Ģenerālprokuratūra saņēmusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret 13. Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (JV), vēsta "Latvijas televīzija" (LTV).

Adamovičs aģentūrai LETA atzina, ka KNAB viņam iepriekš ir noteicis aizdomās turētā statusu, gan pagaidām neatklājot lietu, par ko tāds noteikts, uzsverot, ka līdz rītdienai šādu informāciju izpaust nevarot.

Politiķis rīt piedalīsies plānotajā Saeimas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē. Gadījumā, ja komisija uz parlamenta sēdi virzīs jautājumu par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai, viņš balsos par sevis izdošanu tai.

Trešdien pulksten 12 paredzēta Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā plānots lemt par Ģenerālprokuratūras iesniegumu saistībā ar parlamenta piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret 13. Saeimas deputātu. Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule neatklāja, pret kuru deputātu rosināts sākt kriminālvajāšanu.

Piedalīties sēdē aicināts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai parlaments lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Ja deputāts apcietināts, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi.

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka lūgums uzsākt kriminālvajāšanu varētu būt saistīts ar deputātu kompensācijām. Kā liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija, šī gada astoņos mēnešos – no janvāra līdz augustam – Adamovičs dzīvojamo telpu un transporta izdevumu kompensācijās saņēmis kopumā nedaudz virs 5460 eiro.

Kopumā deputāts Adamovičs kompensācijās var saņemt līdz 904 eiro mēnesī, paredz viņam piešķirtā kompensāciju norma. Kompensācijas apmērs ir atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Saeimas mājaslapā norādīts, ka Adamoviča dzīvesvieta ir Preiļi. Arī, startējot 13. Saeimas vēlēšanām, parlamentārietis Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) norādīja, ka viņš dzīvo Preiļu novadā.

Jāatgādina, ka kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka kompensācija viņam pienākas. Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus. Lai tos saņemtu, ir jāiesniedz, piemēram, degvielas čeki vai īres līgums.

Piemēram, ja deputāts dzīvo Rīgā vai teritorijā līdz 19 kilometriem ap Rīgu, viņam ir tiesības uz transporta izdevumu kompensāciju. Savukārt, ja deputāts dzīvo, sākot no 40 kilometriem no Rīgas, viņam ir tiesības saņemt ne tikai transporta izdevumu kompensāciju, bet arī kompensāciju par dzīvojamās telpas īri (viesnīcu) atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Adamoviča 2019. gada amatpersonas deklarācijā norādīts, ka viņam pieder zeme un ēkas Preiļos, kā arī zeme Saunas pagastā. Tāpat viņam kopīpašumā pieder zeme Rušonas pagastā. Savukārt Rīgā viņam lietošanā ir dzīvoklis.

Pērn viņš deklarējis ieņēmumus 49 115 eiro apmērā no sava darba Saeimā, kā arī 500 eiro, ko viņš saņēmis no Lauku atbalsta dienesta.

Adamovičs nav deklarējis nekāda veida uzkrājumus, taču viņam pieder AS “Latvijas kuģniecība” akcijas 757 eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!