Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai 2011.gada jūnijā uzsāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības divus Rīgas domes kapitālsabiedrības darbiniekus saistībā ar prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, portālu "Delfi" informēja KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka tie ir bijušie namu pārvaldes "Valdemāra nami" juristi Zigurds Zorgevics un Kaspars Grunte-Krocāns.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka divi Rīgas pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma – SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), precīzāk – iecirkņa "Valdemārs" darbinieki no kādas personas pieprasījuši 1 500 latus par komunālo pakalpojumu parāda kārtošanu, prettiesiski norakstot noteiktu parāda daļu un par atlikušo daļu sastādot atmaksas grafiku pretēji pašvaldības uzņēmuma interesēm. Pašvaldības uzņēmuma darbiniekus KNAB aizturēja pēc pieprasītā labuma pirmās daļas 700 latu saņemšanas, vēsta Vitenburgs.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka pašvaldības uzņēmuma darbinieki rīkojušies pretēji uzņēmuma interesēm un amata aprakstā noteiktajam – vienojušies ar kādu personu par dzīvokļa parāda atmaksas veidu, kura spēkā stāšanās gadījumā pašvaldības uzņēmumam būtu nodarīti zaudējumi vairāk nekā 2 700 lati. Ar prettiesiskajām darbībām labuma devēja interesēs Rīgas domes kapitālsabiedrības darbinieki grāvuši sabiedrības uzticību pašvaldības uzņēmumam, vēsta Vitenburgs.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības Rīgas pašvaldības uzņēmuma darbiniekus par prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu.

Bijušo "Valdemāra namu", tagad RNP iecirkņa "Valdemārs" kontaktu sadaļa savulaik liecināja, ka tās Juridiskajā daļā strādāja trīs cilvēki – jurista palīdze, jurists Kaspars Grunte-Krocāns un juriskonsults Zigurds Zorgevics, kura pienākumos ietilpa tieši darbs ar parādniekiem.

RNP preses sekretārs Krists Leiškalns portālam "Delfi" pastāstīja, ka viens no aizdomās turētajiem joprojām ir atstādināts no amata, savukārt cits divus mēnešus pēc atstādināšanas izteica vēlmi tikt pārceltam uz citu iecirkni, kurā vairs nenodarbojas ar juridiskiem jautājumiem, bet gan ar "fizisku namu apsaimniekošanu" - viņš ir namu pārzinis.

Leiškalns uzsvēra, ka RNP abus atstādināja vēl pirms KNAB dotā uzdevuma to darīt, savukārt KNAB abiem noteicis trīs darbošanās aizliegumus - strādāt par juristiem, pildīt pienākumus, kas saistīti ar iepriekšējiem, kā arī strādāt iecirknī "Valdemārs".

Leiškalns arī pastāstīja, ka pēc KNAB aizturēšanas RNP uzsākta pārbaude visos iecirkņos par to, vai tur nav notikušas līdzīgas parādu norakstīšanas. Pārbaude vēl joprojām turpinoties, jo esot ļoti apjomīga, sacīja Leiškalns.

Kā ziņots, iepriekš Leiškalns stāstīja, ka abi aizturētie ir bijuši kāda iecirkņa juridiskās pārvaldes darbinieki, kuri 21.jūnijā, dienu pēc KNAB kriminālprocesa sākšanas, atstādināti no pienākumu pildīšanas.

Uzņēmuma pārstāvis informēja, ka kopš 2.jūnija RNP ieviesta kārtība, ka jebkuras darbības par izlīguma slēgšanu ar parādniekiem, līgumsodu un nokavējuma procentu samazināšanu un dzēšanu veicamas vienīgi ar attiecīgu uzņēmuma valdes lēmumu. Līdz ar to abi aizturētie darbinieki apgājuši nule spēkā stājušos kārtību.

Lai pārliecinātos, vai arī citos iecirkņos neatkārtojas līdzīgi jaunās kārtības apiešanas gadījumi, RNP valde nolēmusi par attiecīgu pārbaužu veikšanu visos uzņēmuma iecirkņos un nodaļās, sacīja Leiškalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!