Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina saukt pie kriminālatbildības Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonu par bezdarbību un divas komercuzņēmuma amatpersonas par krāpšanu, kas, iepērkot armijai lauka formas tērpus, radījusi valstij zaudējumus lielā, informēja KNAB.

KNAB nosūtījis šī kriminālprocesa materiālus Ģenerālprokuratūrai, rosinot saukt personas pie kriminālatbildības, informēja birojs.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka kāda komercuzņēmuma amatpersonas vairāku gadu garumā, izpildot 2006.gadā noslēgto vairāku miljonu latu vērto līgumu, iespējams, ir veikušas krāpnieciskas darbības, lai iegūtu paaugstinātu maksu par piegādātajiem lauka formas tērpiem NBS vajadzībām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka par iepirkumu atbildīgā NBS amatpersona nav pārbaudījusi no uzņēmuma saņemto informāciju un nav vērtējusi cenu palielinājuma pamatotību.

Apstiprinot uzņēmuma pieprasījumus paaugstināt NBS piegādājamo izstrādājumu cenu un nododot rēķinus apmaksai, NBS amatpersona pieļāvusi nepamatotu sadārdzinājumu. Kriminālprocesa ietvaros veiktās grāmatvedības ekspertīzes rezultātā konstatēts, ka trīs gadu laikā valsts budžetam nodarīti mantiski zaudējumi lielā apmērā – kopumā gandrīz 48 000 latu apmērā.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības NBS amatpersonu par bezdarbību un divas komercuzņēmuma amatpersonas par krāpšanu lielā apmērā.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Airis Rikveilis portālam "Delfi" pastāstīja, ka aizdomas par nelikumībām saistībā ar konkrēto formas tērpu piegādi bija radušās pašai AM jau 2008.gada nogalē. Ministrija sākusi savu pārbaudi un vēlāk, 2009.gada 3.novembrī, nosūtīja iesniegumu KNAB.

Rikveilis pauda gandarījumu tam, ka lietas virzība uz prokuratūru nozīmējot, ka "gluži bez pamata mūsu aizdomes nav bijušas", lai arī neviens vēl nav notiesāts. Savukārt NBS amatpersona jau ilgāku laiku ir atvaļinājusies, taču tas neesot noticis AM notiekošo pārbaužu dēļ, sacīja Rikveilis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!