Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdien rosināja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu pret vienu juridisko personu, kuras interesēs īstenota kukuļdošana Baltkrievijas amatpersonai, portāls “Delfi” uzzināja KNAB.

KNAB procesu uzsāka pērn jūlijā, un izmeklēšana notika par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu juridiskas personas interesēs, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā – par iespējamu kukuļdošanu ārvalsts amatpersonai.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka Baltkrievijā reģistrēta uzņēmuma amatpersona Latvijas uzņēmuma interesēs deva Baltkrievijas amatpersonai kukuli 5 000 ASV dolāru jeb 4692,19 eiro apmērā. Kukuļdošanas mērķis bija panākt Baltkrievijas valsts pārvaldes iestādes amatpersonas kompetencē esošo jautājumu labvēlīgu atrisināšanu un darbību veikšanu, lai tās pārstāvētā iestāde noslēgtu līgumu ar uzņēmumu par informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem.

KNAB vērš uzmanību, ka gan kukuļa devējs, gan kukuļa ņēmējs par īstenotajiem noziedzīgajiem nodarījumiem saukti pie kriminālatbildības Baltkrievijā.

Brīdī, kad KNAB nosūtīja procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, KNAB noslēdza attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par procesa turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!