Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sācis kriminālprocesu pret Zemkopības ministrijas pārraudzīto VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNI) vadītāju Robertu Dilbu un valdes locekli Sergeju Zikinu, vēsta Latvijas televīzija (LTV).

Portālam "Delfi" zināms, ka šajā kriminālprocesā KNAB ZMNI "paviesojies" jau pirms apmēram diviem mēnešiem.

KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka kriminālprocess 13. maijā saistībā ar ZMNI sākts aizdomās par gatavošanos ļaunprātīgi izmantot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kā arī šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Kriminālprocesā 14. jūnijā veiktas kriminālprocesuālās darbības. Patlaban noris aktīvā pirmstiesas izmeklēšanas fāze, kad KNAB iegūst un nostiprina pierādījumus. Lai netraucētu izmeklēšanas interesēm, patlaban iestāde papildu komentārus nesniedza.

11. augustā Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs atcēla Zikinu no amata, savukārt Dilba tai datumā paziņoja, ka atstāj savu amatu ar 31. augustu, portālam "Delfi" apstiprināja ZM.

Dilba portālam "Delfi" apstiprināja, ka kriminālprocess uzsākts gan pret viņu, gan Zikinu. Tas saistīts ar ēkas Rīgā, Republikas laukumā 2, apsaimniekošanas iepirkumu.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" 2021. gadā strādāja ar 18,54 miljonu eiro apgrozījumu un 9671 eiro peļņu.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Dilbas uzvārds iepriekš izskanējis dažādu skandālu kontekstā, proti, 1997. gadā atklājās, ka viņš, būdams zemkopības ministrs, ir pārkāpis Korupcijas novēršanas likumu.

Viņš no amata atkāpās. Pēc atkāpšanas no ministra amata Dilba bijis arī "Latvenergo" valdē, "Latvijas valsts mežu" padomē, bet kopš 2014. gada vadījis ZMNI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!