Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savas kompetences ietvaros sācis pārbaudi par trīs valsts uzņēmuma "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) iepirkumiem, kuros pēdējo divu gadu laikā uzvarējusi uzņēmuma valdes locekles mātei piederoša firma.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ar partiju "Saskaņa" saistītā Anastasija Udalova kopš šī gada aprīļa ir Satiksmes ministrijas pakļautībā esošā LAU valdes locekle, bet kopš 2014. gada februāra viņa ir šī valsts uzņēmuma Iepirkuma un atsavināšanas daļas vadītāja.

LAU sabiedrisko attiecību speciālists Miks Lūsis portālam "Delfi" pauž pārsteigumu, ka vairāk nekā trīs mēnešus pēc tam, kad KNAB saņēmis iesniegumu, izskan informācija par pārbaudes sākšanu.

"Esam pilnīgi droši, ka pārbaudei nav nekāda pamata un nekādas lietas nemaz nav. Lai gūtu tam arī dokumentālu apstiprinājumu, esam vērsušies KNAB. Trīs darba dienu laikā mēs saņemsim biroja atbildi. Varam vēlreiz uzsvērt, ka VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs“ visi iepirkumi notiek saskaņā ar Iepirkuma likumu. Visos gadījumos, kad pastāv kaut mazākās bažas par jebkādu interešu konfliktu, mūsu darbinieki atsauc savu dalību no iepirkumu komisijas,“ skaidroja Lūsis.

Udalovas mātei – Svetlanai Udalovai – pieder būvniecības kompānija SIA "Asko AS", kas ir biežs iepirkumu uzvarētājs Latgalē, tomēr LAU konkursos uzvarējis tikai pēc Udalovas stāšanās amatā: 2014. gada oktobrī tas ieguvis LAU līgumu 80 tūkstošu eiro vērtībā par būvdarbiem Rēzeknē, 2015. gada maijā – 86 tūkstošu eiro apmērā par Maltas darbnīcu apkures sistēmu rekonstrukciju (šajā iepirkumā "Asko AS" startēja kopīgā komandītsabiedrībā ar uzņēmumiem "Konor" un "V.J.Būve"), kā arī tā paša gada augustā – 21 tūkstoša eiro vērtu līgumu par garāžu remontu Balvos, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā atrodamie iepirkumu rezultāti.

Portāls "Delfi" par tā rīcībā esošajām ziņām 27. aprīlī vērsās KNAB ar iesniegumu, lūdzot izvērtēt minēto informāciju un rīkoties atbilstoši biroja kompetencei. Ceturtdien, 4. augustā, KNAB informēja, ka par iesniegumā minētajiem faktiem birojs sācis pārbaudi.

Iepriekš Anastasija Udalova norādīja, ka pati nesaskata interešu konfliktu, jo nav bijusi šo iepirkumu komisiju vadītāja, kā arī nav piedalījusies šo komisiju darbā. Savukārt komisijas savā darbā ir neatkarīgas, skaidroja A.Udalova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!