Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume rēķinās, ka lielā mērā korupcijas mazināšanās valstī saistīta ar "civilizētāku sabiedrību", nevis biroja nopelniem. Par savu līdzšinējo darba pieredzi intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" viņš izvairās runāt, solot, ka par viņu runāšot darbi.

"Man mērķis nav atrasties šajā amatā, lai patiktu. Ciktāl tas nepieciešams, lai biroja reputācija palīdzēt noticēt un kādai daļai sabiedrības ziņot par koruptīvām attiecībām - jā, tas man ir svarīgi, lai man reputācija un sabiedrības uzskati par mani būtu pietiekoši augstā līmenī. Šis uzticības kredīts tātad ir nepieciešams, " viņš atzina.

Viņš piebilda, ka nekādu citu veidu, kā to iegūt, kā vienīgi ar darbu, neredz. "Jāstrādā tādā veidā, lai biroja darba rezultāts būtu situācijas uzlabošanās, nevis… Mums daudzas skaļas lietas ir bijušas, bet vai mums tā korupcijas situācija valstī ir krasi uzlabojusies?" viņš jautāja.

Viņš pats uz šo jautājumu atbildēja, sakot, ka "tāda situācija, kāda bija piecus, desmit vai 15 gadus atpakaļ, uzlabojas, bet nepietiekami", turklāt, iespējams, arī tādēļ, ka "mēs paši paliekam civilizētāki, mēs to pagātnes nastu pamazām metam nost".

Straume ir pārliecināts, ka viņa vadībā KNAB attīstās pareizajā virzienā, lai arī sabiedrība to pagaidām vēl, iespējams, nejūt. Viņam šobrīd neviens netraucējot, nemēģinot ietekmēt un nedod nekādus signālus.

Par savu motivāciju kandidēt uz biroja vadītāja amatu viņš teica, ka "nāku no vides, kas patiešām domā par valsti un sabiedrību". "Es likšu roku uz sirds, ja ir kādi patriotiski cilvēki mūsu valstī, tās ir drošības iestādes," uzsvēra Straume.

Jautāts par savu līdzšinējo pieredzi Militārās izlūkošanas un drošības dienestā (MIDD), viņš neko neatklāja, apgalvojot, ka "lielākā daļa no manām darbībām iepriekšējā darba vietā joprojām varētu būt atspoguļota dokumentos, kuri ir klasificēti".

Cenšoties izzināt, vai Straumes pieredze vairāk ir "papīru bīdīšana" vai operatīvā darbība, Domburs vaicāja: "Jūs tā kā bijāt drusku Štirlics vai Džeimss Bonds?"

Pēc nopūtas KNAB vadītājs atbildēja: "Es biju viens no tiem, kas veica pamatfunkcijas tajā iestādē. Ir pamatfunkcijas un atbalsta funkcijas, kā jūs saprotat."

Pēc pamudinājuma raksturot pamatfunkcijas viņš aicināja iepazīties ar Valsts drošības iestāžu likumā. Šī likuma 14. panta pirmā daļa paredz: "Militārās izlūkošanas un drošības dienests ir Aizsardzības ministrijas pārraudzībā esoša valsts drošības iestāde, kas veic militāro pretizlūkošanu, izlūkošanu un citus šajā likumā noteiktos uzdevumus." Tam seko vēl arī citu funkciju uzskaitījums.

Tālākā sarunas gaitā viņš atzina, ka līdzšinējie pienākumi ir tuvāki KNAB operatīvā darba, nevis administratīvo, izglītošanas un tamlīdzīgo funkciju specifikai.

Jau ziņots, ka Straumem ir Satversmes aizsardzības biroja (SAB) izsniegta pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem, kā arī NATO drošības sertifikāts darbam ar "NATO Secret" līmeņa informāciju.

MIDD viņš bija vecākais virsnieks, bet pēc tam - pārvaldes priekšnieks. Tāpat viņš bijis MIDD pārstāvis NATO Pretizlūkošanas dienestā Afganistānā. KNAB priekšnieka amatā viņš tika apstiprināts jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!