Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess par pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" iepirkumiem un Polijas pretkorupcijas dienesta (CBA) kriminālprocesi ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas, portālam "Delfi" paskaidroja KNAB.

Birojā norāda, ka, sekojot līdzi publiskajā telpā izskanējušajai informācijai, KNAB sniedz skaidrojumu saistībā ar KNAB novembrī sākto kriminālprocesu par Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem un CBA publiskoto informāciju par CBA kriminālprocesu.

Kriminālprocess saistībā ar "Rīgas satiksme" iepirkumiem sākts pēc KNAB iniciatīvas. Latvijas un Polijas pretkorupcijas iestāžu sadarbība notikusi jau pirms konkrētā kriminālprocesa sākšanas. KNAB izsaka lielu paldies CBA par sniegto atbalstu.

KNAB pauž, ka sāktais kriminālprocess pierāda, ka birojs, sadarbojoties ar starptautiskajiem partneriem, var sekmīgi atklāt un izmeklēt pārrobežu kukuļošanas gadījumus, tādējādi izpildot arī OECD Konvencijā par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos noteikto pienākumu. Vienlaicīgi šīs lietas virzība ir motivācija KNAB turpmākajam darbam, jo īpaši attīstot sadarbību ar citu valstu partnerdienestiem, uzsver KNAB.

Birojs norāda, ka konkrētie KNAB un CBA kriminālprocesi ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas. Informāciju par CBA kriminālprocesu KNAB aicina iegūt Polijas pretkorupcijas dienestā.

Saskaņā ar KNAB iepriekš sniegto informāciju, novembrī sāktā kriminālprocesā saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem otrdien veiktas neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā 30 kratīšanas, un aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Kā vēstīts, divas no Latvijā aizturētajām personām ir otrdien aizturētais uzņēmējs Māris Martinsons. Otra persona ir "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins.

Savukārt Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā Latvijas pretkorupcijas dienests aizturējis četrus cilvēkus, starp kuriem ir persona, kura uzņēmumā "Rīgas satiksme" par iepirkumu konkursiem atbildīgā persona un cilvēki, kuri palīdzēja slēpt 800 000 eiro kukuli. Konkursus 2013.-2016. gadā organizēja "Rīgas satiksme".

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!