Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2014.gada oktobrī uzsācis kriminālprocesu pret Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, portālu "Delfi" informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša.

Kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka VID amatpersona  ar divu privātpersonu starpniecību par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļa devēja interesēs, pieprasījusi un pieņēmusi kukuli.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka kāda privāta uzņēmuma valdes priekšsēdētāju uzrunāja privātpersona, kura par šā uzņēmuma PVN uzrēķina lēmuma atcelšanu piedāvāja samaksāt amatpersonai kukuli  2000 eiro apmērā.

VID amatpersona, izmantojot starpniekus, saņēma daļu pieprasītā kukuļa   700 eiro, savukārt 1300 eiro piesavinājās kukuļņemšanas līdzdalībnieki.

Tāpat, kā norāda Dūša, kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu VID amatpersonu par aizdomās turēto prettiesiskā labuma pieprasīšanā un pieņemšanā. Savukārt privātpersonas - par kukuļa pieņemšanas organizēšanu un kukuļa pieņemšanas atbalstīšanu.

Kriminālprocesā iesaistītajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp amatpersonai noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus.

KNAB aicina iedzīvotājus, īpaši uzņēmējus, kuru rīcībā ir ziņas par prettiesiskas labumu pieprasīšanas gadījumiem, sniegt šo informāciju KNAB Ziņojumu centrā (bezmaksas uzticības tālrunis: 80002070).

KNAB informē, ka no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kura prettiesiski devusi labumu, ja labums šai personai pieprasīts vai izspiests vai ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!