Foto: LETA
Pastāvot bažām, ka ir notikusi prettiesiska tā dēvētās "oligarhu lietas" materiālu noplūde, kuras rezultātā mediji atreferējuši iespējamās politiķa Aināra Šlesera sarunas viesnīcā "Rīdzene", Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis dienesta pārbaudi. Birojs aicina šādu pārbaudi veikt arī prokuratūrā.

Ņemot vērā, ka, iespējams, ir notikusi prettiesiska kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušana, KNAB ir uzsācis dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kāda ir bijusi biroja darbinieku rīcība likuma prasību ievērošanā, portālam "Delfi" pastāstīja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB arī aicina citas iesaistītās institūcijas izmeklēt iespējamo informācijas noplūdi, uzsverot, ka procesuālo darbību veikšanai pirmstiesas izmeklēšanā krimināllietas materiāli ir bijuši vairāku tiesu un prokuratūras institūciju pārstāvju rīcībā.

Birojs atgādina, ka kriminālprocesa laikā krimināllietas materiāli ir izmeklēšanas noslēpums un ar tiem drīkst iepazīties tikai personas, kurām kriminālprocesa virzītājs attiecīgos materiālus uzrāda likumā paredzētajā kārtībā. Pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas bez izmeklētāja atļaujas nav izpaužamas un par aizlieguma neievērošanu ir paredzēta atbildība, uzsver birojā.

Rīgas Centra rajona tiesā, kurā izsniegtas sankcijas dažādām procesuālām darbībām, neesot saņemts rīkojums veikt iekšējo izmeklēšanu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā. Arī prokuratūra nesaskata vajadzību veikt dienesta izmeklēšanu saistība ar iespējamo lietas materiālu noplūdi, portālam "Delfi" komentēja prokuratūrā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De Facto" rīcībā nonākuši telefonsarunu ierakstu atšifrējumi, kas liecinot par bijušā satiksmes ministra Šlesera darbību, lai legalizētu slēptās īpašumtiesības daudzos uzņēmumos. Viesnīcas "Rīdzene" numuriņos ierakstītajās sarunās starp Šleseru un uzņēmējiem Ralfu Kļaviņu, Viesturu Koziolu un Ivaru Gulbi apspriesti biznesa darījumu, kā pēc diviem gadiem, kad beigsies interešu konflikta ierobežojuma laiks politiķiem, atstājot amatu, Šlesers varētu iegūt ietekmi Rīgas Tirdzniecības ostas uzņēmumā, vēsta raidījums.

Raidījums svētdien ziņoja, ka sarunas ļaujot secināt - "vairāku mēnešu garumā tika kalta darījumu ķēde, ar kuras palīdzību pēc diviem gadiem Šlesers varētu legalizēt savas slēptās īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā".

KNAB 20.maijā ierosinājis kriminālprocesu par vairākiem amata noziegumiem – kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, kā ietvaros notikušas kratīšanas.

KNAB vērienīgajā operācijā notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli. Lietā kopumā figurē 11 personas, tostarp sešas amatpersonas, un 26 uzņēmumi.

KNAB bija lūdzis parlamentam atļauju veikt kratīšanu arī deputāta Šlesera dzīvesvietā, taču Saeimas vairākums tam nepiekrita. Tieši pēc šā deputātu lēmuma toreizējais Valsts prezidents Zatlers paziņoja, ka rosina atlaist Saeimu. Vēlākos savas rīcības komentāros prezidents precizēja, ka, viņaprāt, Latvijā ir trīs oligarhi –Lembergs, Šķēle un Šlesers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!