Foto: LETA

Bijusī Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova krimināllietā par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, sakot pēdējo vārdu, lūdza tiesu notiesājoša sprieduma gadījumā nepiemērot viņai naudas sodu, kā arī uzsvēra, ka lietā ir strīds par formu, kā darījumi valsts amatpersonas deklarācijā norādīti – proti, visi kopā vai katrs atsevišķi, ar nodokļiem vai bez nodokļiem.

Prokurors portālam "Delfi" pauda, ka apsūdzētajai ir prasīts kā sodu piemērot 22 minimālās mēnešalgas 9460 eiro.

Koļegova uzsvēra, ka ir Latvijas patriote un mīl savu valsti, ir godprātīgi strādājusi visu darba mūžu un pieņēmusi drosmīgus lēmumus, kuru rezultātā ir izdevies pārtraukt dažādu kompāniju īstenotu naudas pumpēšanu no valsts, tostarp apturot lielapjoma iepirkumus. Koļegova pauda, ka vienmēr nodrošinājusi sabiedrības interešu aizstāvību.

"Ar saviem lēmumiem esmu sadusmojusi negodīgus biznesmeņus, kuri ir draudējuši man atriebties un šos draudus arī īstenojuši," sacīja bijusī VVD vadītāja, papildinot, ka tikusi arī izsekota.

Koļegova norādīja, ka vissāpīgākais ir tas, ka, neskatoties uz viņas godprātīgo darbu, valsts sistēma tiek vērsta pret viņu. "Tas ir tāpat kā baznīcā pērienu dabūt," pauda Koļegova. Tāpat viņa arī norādīja, ka šādai lietai saprātīgs izmeklēšanas termiņš būtu divi vai trīs mēneši, taču ne pusotrs gads. Turklāt viņa ar izmeklēšanu sadarbojusies.

Skaidrojot deklarācijas aizpildīšanas formu, Koļegova norādīja, ka viņas vājā puse ir atskaišu un ailīšu pildīšana: "Ja es būtu lieliska tabulu aizpildītāja, es, visticamāk, nebūtu vadītāja.[..] Amatpersonas nav supermeni, amatpersonas arī var kļūdīties. Raugoties uz likuma mērķi, man grūti noticēt, ka likumdevējs bija domājis kriminalizēt tādas situācijas kā šajā gadījumā." Viņa pauda pārliecību, ka šajā gadījumā nav runa par likuma burtu un likuma garu – darījumi ir notikuši, nodokļi ir nomaksāti –, bet, ir strīds par veidu, kā tie norādīti."

Noslēgumā Koļegova pauda, ka pēc labākās sirdsapziņas pildījusi deklarāciju. Tāpat viņa uzsvēra, ka viņai ir milzīgs kauns, ka nonākusi šādā situācijā, un labotu, ja kas būtu labojams. Viņa norādīja, ka izmeklēšanas un tiesas process jau viņai bijis kā bargs sods. Bijusī VVD vadītāja lūdza tiesu, ņemot vērā lietā esošo informāciju, pieņemt taisnīgu lēmumu un soda piemērošanas gadījumā piemērot ar naudas līdzekļiem nesaistītu sodu, papildinot, ka viņai nav nedz dārgu ceļojumu, nedz dārglietu un citu vērtslietu, un naudas soda gadījumā nevarēs samaksāt par mācībām vienam savam bērnam, kurš veselības problēmu dēļ apmeklē maksas izglītības iestādi.

Spriedumu lietā pasludinās piektdien, 24. maijā, pulksten 9.45.

Jau ziņots, ka pērn 23. oktobrī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa sāka skatīt krimināllietu pret Koļegovu par vairāk nekā 300 000 eiro vērtu darījumu nenorādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētā valsts amatpersona, iesniedzot valsts amatpersonu deklarācijas 2013., 2014. un 2015. gadā nenorādīja ziņas par lietošanā esošo nekustamo īpašumu, par attiecīgā pārskata periodā veiktiem darījumiem, kuru summa pārsniedz 20 minimālo mēnešalgu apmēru, kā arī informāciju par citiem faktiem, kas attiecas uz personas mantisko stāvokli.

Tāpat amatpersona deklarācijā par 2013. gadu nenorādīja noslēgtos darījumus lielā apmērā, kuru kopēja vērtība pārsniedz 300 000 eiro.

Savukārt amatpersonas deklarācijā par 2014. gadu un 2015. gadu persona norādīja nepatiesas ziņas par noslēgtajiem darījumiem lielā apmērā, kuru kopēja vērtība pārsniedz 600 000 eiro, uzskata prokuratūra.

Krimināllikums par minēto noziegumu paredz kā sodu piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

VID 2016. gada 7. septembrī saistībā ar nepilnībām Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās un, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem tika sākta resoriskā pārbaude.

Koļegova iepriekš tika virzīta VID vadītāja postenim, taču 2016. gada 12. augustā savu kandidatūru atsauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!