Pirmdien, izskatot lietas materiālus par iespējamiem intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvalde pieņēma lēmumu kādai juridiskai personai - Kazahstānas firmai - konfiscēt gandrīz 42 tūkstošus ar dažādām viltotām preču zīmēm marķētu preču un piemēroja 7000 latu naudas sodu.

"Jūtos gandarīts par VID muitas struktūrvienību profesionalitāti, par ko liecina ne tikai muitas ieguldījums Eiropas Savienības kopējā budžetā, tirdzniecības veicināšanā, bet arī uzrādītie labie rezultāti kontroles jomā un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībā," norādīja VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

Kopumā tika konfiscēti 39 710 gabalu dažādu apģērbu, tanī skaitā sieviešu džemperi, kuru marķējumā izmantotās preču zīmes līdzīgas "Burberry" preču zīmei, sieviešu bikses ar "Adidas" un "Roberto Cavalli" preču zīmēm līdzīgu marķējumu, vīriešu krekli ar viltotām "Wrangler" preču zīmēm, kā arī liels daudzums ar preču zīmju "Hello Kitty", "Chanel", "Adidas" atdarinājumiem marķētu bērnu apģērbu - kleitu, džemperu, bikšu, virsjaku.

Konfiscētas tika arī 2200 sieviešu somas, kas marķētas ar preču zīmēm "Prada" un "Gianni Versace" līdzīgiem viltojumiem.

Preču zīmju īpašniekiem novērstais kaitējums tiek lēsts aptuveni 2,7 miljonu latu apmērā.

Pārkāpumi, kuru novēršanas rezultātā uzņēmumam šīs nedēļas sākumā konfiscēts 41 910 viltotu preču vienību, tika konstatēti pirms trīs mēnešiem.

Jūlija sākumā, Terehovas muitas kontroles punkta (MKP) darbiniekiem pārbaudot septiņas no Krievijas puses Latvijā iebraukušas kravas automašīnas. Pavaddokumentos bija norādīts, ka kravās atrodas dažādas preces - apģērbi un somas, kuru izcelsmes valsts ir Ķīna. Kā kravu nosūtītājs bija norādīta kāda Kazahstānā reģistrēta firma. Preces bija plānots caur Latviju nogādāt citās Eiropas Savienības valstīs. Jūlija vidū Latvijā caur Terehovas MKP iebrauca vēl piecas kravas automašīnas ar līdzīgām precēm, kādas bija iepriekš aizturētajās kravās. Arī šo kravu kontroles gaitā VID darbiniekiem radās aizdomas par iespējamiem intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem attiecībā uz kravā esošajām precēm.

VID darbiniekiem, iepazīstoties ar kravas pavaddokumentiem un balstoties uz iepriekšēju darba pieredzi, radās pamatotas aizdomas par viltotu preču esamību kravās. Tika veikta visu kravu padziļināta kontrole, kuras rezultātā VID darbinieki aizturēja lielāko viltotu preču apjomu šajā gadā.

Par iespējamiem intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem juridiskai personai tika sastādīti septiņi administratīvā pārkāpuma protokoli (APP). Preču zīmju īpašniekiem vai to pārstāvjiem Latvijā un ārvalstīs tika nosūtītas izņemto preču fotogrāfijas un paraugi ar lūgumu sniegt atzinumu, vai preces ir marķētas ar viltotiem zīmoliem. Visos gadījumos ekspertu sniegtie atzinumi apliecināja, ka aizturētās preces ir atzīstamas par viltotām un tādēļ iznīcināmas.

Šobrīd konfiscētās preces atrodas Daugavpils muitas noliktavās. Pēc lēmuma pieņemšanas prece ir mainījusi juridisko statusu un kļuvusi valstij piekritīga. Par turpmāko rīcību ar to lems Valstij piekritīgās mantas realizācijas komisija un preču zīmju īpašnieki vai pārstāvji atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!