Foto: AFI

Konfliktam Ukrainā ir negaidītas sekas Latvijā, palielinot nelegālo imigrantu skaitu. Karadarbība Austrumukrainā uz robežas ar Krieviju, ir apturējusi vienu no būtiskajiem nelegālo imigrantu tranzīta koridoriem. Daļa no šīs plūsmas pagriezusies uz Baltijas valstīm, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Turklāt, mēģinot ierobežot preču kontrabandu pāri Latvijas robežām, kontrabandisti labprāt iesaistās jaunā "biznesā" - nelegālo imigrantu pārvadāšanā. Ekonomiskā situācija mudina Latvijas iedzīvotājus tajā iesaistīties, pat neaizdomājoties par sekām. Personām, kas iesaistītas, draud krimināla atbildība, savukārt nelegālie imigranti pakļauj savu dzīvību briesmām.

Kopš jūnija Latvijas robežsardzes modrību un resursus pārbauda iepriekš nepieredzēts nelegālo imigrantu spiediens. 

Pāris pēdējo mēnešu laikā ir noķertas vairākas nelegālo imigrantu grupas ar vjetnamiešiem.

Augusta pēdējās dienās robežsargi ar suni aizturēja četrus Vjetnamas un vienu Krievijas pilsoni.

Medumos, Lietuvas pierobežā transporta līdzekļus aptur un pārbauda Robežsardzes imigrācijas kontroles norīkojums. Pāris mēnešos jau aizturētas vairākas nelegālo personu grupas. Visbiežāk – vjetnamieši un afgāņi, kas nelegāli ieradušies no Krievijas. Uz katru noķerto ir vismaz viens, kurš ticis tālāk un noķerts Lietuvā vai Polijā. Viņus atgriež Latvijā, savukārt pēc tam Latvija atgriež viņus dzimtenē.

Kopējais nenoķerto bēgļu skaits nav zināms. Taču parādās cita bīstama tendence – lai gan nelegāļu skaits kopš vasaras strauji aug, iedzīvotāji ziņo pat vēl mazāk nekā iepriekš. Kriminālā rūpala iesaistās tie, kas jau iemēģinājuši roku preču kontrabandā. Taču likumpārkāpumā tiek iesaistīti arvien jauni cilvēki.

Vairāk kļūst arī trešo valstu pilsoņu, kuriem Latvija ir tikai dzīvās kravas nodošanas vieta. Tos pārņem Polijas un citu Eiropas valstu pilsoņi. Šo noziegumu atklāšanai un izmeklēšanai ir vēl citas grūtības. Bruņotais konflikts Ukrainas austrumos pārtraucis kriminālā tranzīta koridoru, novirzot nelegāļu plūsmu arī uz trim Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!