Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien lēma par drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošanu trīs personām, kas aizturētās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem.

Portāls "Delfi" novēroja, ka viens no aizturētajiem – Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks – pēc pulksten 10 jau konvojēts uz tiesu. Viņam tiesa ceturtdien piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

LETA vēsta, ka Čehijas vēstniecības Latvijā rīcībā saistībā ar kādiem aizturētiem Čehijas valstspiederīgajiem ir tikai tik daudz informācijas, cik pieejams medijos, tādēļ sīkāk neko komentēt tā nevar. Vēstniecībā skaidroja, ka Kozaks nav sazinājies ar to un lūdzis kādu palīdzību.

Apcietinājums piemērots arī otram aizturētajam, kurš ceturtdien tika konvojēts uz tiesu – SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājam Aleksandram Krjačekam.

Krjačeka advokāts Valdis Ulmanis žurnālistiem sacīja, ka pēc iepazīšanās ar tiesas lēmumu lems par tā pārsūdzēšanu, taču pieļāva, ka lēmums tiks pārsūdzēts. Tāpat viņš norādīja, ka viņa klients inkriminētos noziedzīgos nodarījumus pilnībā neatzīst. Advokāts gan nepaskaidroja, kas tiek inkriminēts viņa aizstāvamajam.

Kā noskaidroja portāls "Delfi", KNAB lūgumu ceturtdien piemērot apcietinājumu vēl trešajai personai tiesa skatījusi bez pašas personas klātbūtnes. Pagaidām nav izdevies noskaidrot ne personas identitāti, ne to, vai tai piemērots bargākais no likumā noteiktajiem drošības līdzekļiem – apcietinājums.

Savukārt ziņu aģentūra LETA vēsta, ka patlaban lietā par RS iepirkumiem apcietinājums piemērots četrām personām.

Uzņēmumā "Alkom-Trans" portālam "Delfi" nekādus komentārus nesniedza, iesakot zvanīt pēcpusdienā.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, Krjačeka īpašumā ir 60% "Alkom-Trans" kapitāla daļu, bet 40% īpašnieks ir Sergejs Ecins. 2017. gadā uzņēmums apgrozīja 5, 58 miljonus eiro, bet gadu noslēdza ar 63 162 eiro peļņu.

Kā liecina KNAB datu bāzē pieejamā informācija, Krjačeks, kurš ir "Gods kalpot Rīgai" biedrs, politiskajām partijām kopumā ziedojis teju 23 tūkstošus eiro. Šogad viņš dāsni ziedojis partijai "Saskaņa" – kopumā trīs tūkstošus eiro, bet 2012. gadā viņš ziedojis tolaik 10 tūkstošus latu "Saskaņas Centram" un 2002. gadā partijai "Jaunais laiks" – četrus tūkstošus latus.

Savukārt partijai "Gods kalpot Rīgai" viņš kā biedru naudu laikā no 2012. līdz 2018. gadam kopumā iemaksājis vairāk nekā 70 tūkstošus eiro.

"Delfi" jau rakstīja, ka 2016. gadā galvaspilsētas sabiedriskā transporta uzņēmuma RS iepirkumā par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi aptuveni 60 miljonu eiro kopvērtībā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Transportation". Kopā ar šo uzņēmumu zemo grīdu tramvaju ieviešanas projektu uzsāka arī SIA "Alkom-Trans".

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien nolēma apcietināt gan KNAB šajā lietā aizturēto uzņēmēju Māri Martinsonu, gan pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu.

Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju, novembrī sāktā kriminālprocesā saistībā ar RS veiktajiem iepirkumiem otrdien veiktas neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā 30 kratīšanas, un aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Polijas pretkorupcijas dienesta (CBA) paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, RS gadiem iepērk trolejbusus un autobusus no Polijā reģistrētā uzņēmuma "Solaris Bus & Coach".

Savukārt ar KNAB aizturēto uzņēmēju Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Trešdienas vakarā KNAB gan paziņoja, ka birojā sāktais kriminālprocess par RS iepirkumiem un Polijas pretkorupcijas dienesta kriminālprocess ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!