Nolūkā aizsargāt likvidējamās "Latvijas Krājbankas" ("Krājbanka") klientu intereses, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien, 4.jūnijā, apmierināja bankas pārstāves prasību un nolēma krimināllietu, kurā apsūdzēti bijušais kredītiestādes šefs Ivars Priedītis un bijušais līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs, skatīt slēgtā sēdē.

"Krājbankas" pārstāve, advokāte Agnese Hartpenga sacīja, ka kredītiestādei, arī tad, ja tā ir likvidējama un vairs nepilda kredītiestādes funkcijas, jāaizsargā tās klientu intereses, kā to nosaka Komerciestāžu likums. Taču šajā kriminālprocesā var tik izpausta informācija par privātpersonu un juridisko personu noguldījumiem, veiktajiem maksājumiem un citiem darījumiem.

Tiesā var tikt izpausta informācija, kas ir klientu komercnoslēpums un kas bankai ir jāaizsargā, skaidroja advokāte.

Tāpat arī bankas komercnoslēpuma izpaušana varētu traucēt veiksmīgai bankas likvidācijai, bankas aktīvu atgūšanai.

Tāpēc Hartpenga tiesu lūdza procesu skatīt slēgtā tiesas sēdē, lai tajā varētu piedalīties tikai paši procesa dalībnieki, bet klausītājiem klātbūtne būtu liegta.

Prokurors Jānis Omuls piekrita, ka šis lūgums ir pamatots, jo, ja komersants bankai ir nodevis informāciju, kas ir komercnoslēpums, tad tāda informācija ir jāaizsargā.

Arī apsūdzēto advokāti šim lūgumam pievienojās.

Savukārt Priedītis, kurš uz apsūdzēto sola trešdien, 4.jūnijā, sēdēja viens, sacīja: "Man nav ko slēpt no sabiedrības, bet pievienojis advokāta viedoklim."

Tiesneses Zigmunds Dundurs apmēram stundu domāja un nolēma lūgumu apmierināt, tiesas sēdi pasludinot par slēgtu. Tiesnesis norādīja, ka šinī gadījumā likvidējamās bankas komercnoslēpuma sargāšana ir svarīgāka par sabiedrības interesēm piedalīties tiesas procesa iztiesāšanā.

Vēl pirms šī lūguma izlemšanas noskaidrojās, ka uz tiesu nav ieradies otrs apsūdzētais - Antonovs. Tiesa norādīja, ka pavēste ar konsulārā dienesta starpniecību viņam ir nosūtīta.

Antonova advokāts Viesturs Zauls paskaidroja, ka Londonā, kurā klients uzturas, norit process par viņa izdošanu Lietuvai.

Patreiz tiekot lemts par drošības naudas noteikšanu un, kamēr šis process nebūs noslēdzies, britu tiesa liegusi Antonovam izbraukt no valsts. Advokāts pastāstīja, ka nākamā tiesas sēde Londonas tiesā ieplānota 22.jūnijā.

Pēc trešdienas tiesas sēdes prokurors Omuls žurnālistiem pastāstīja, ka jau slēgtajā sēdē lemts par tālāko procesa gaitu, proti, kā rīkoties, ja Antonovs nevarēs piedalīties tiesas procesā un, vai šādā gadījumā rīkot video konferenci.

Taču šo jautājumu vēl tiesa nevarēja izlemt, jo nav zināms, ko nolems Lielbritānijas tiesa – izdot vai tomēr neizdot Antonovu Lietuvai. Tāpēc tiesā līdz 3.oktobrim izsludināts pārtraukums, cerībā, ka tad šis jautājums jau būs skaidrs.

Antonova advokāts žurnālistiem sacīja, ka klients vēlas piedalīties tiesas procesā, taču, ja tas fiziski nebūs iespējams, tad aizstāvība piekritīs moderno tehnoloģiju piesaistei, porti, videokonferencei. Priedīša advokāts Jānis Davidovičs piebilda, ka Antonovs vēloties tiesā gan uzdot jautājumus lieciniekiem, gan skaidrot notikušo, līdz ar to par izvairīšanos no dalības tiesā runāt nevar. "Antonovs jūtas nesadzirdēts," bilda Davidovičs.

Abi advokāti vēlreiz apliecināja, ka aizstāvamie neatzīst vainu inkriminētajās apsūdzībās.

Priedītis apsūdzēts pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem - par piesavināšanos personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu - prokuratūra uzskata, ka Priedītis šos datus slēpis. Tāpat apsūdzība celta par dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu. Pats Priedītis savu vainu viņam inkriminētajos nodarījumos noliedz.

Otram šajā kriminālprocesā apsūdzētajam - Antonovam - tiek inkriminētas noziedzīgas darbības, kas saistītas ar "Krājbanku", proti, par darījumu ķēdi, kuras sākums ir starp "Krājbanku" un "East West United Bank" Luksemburgā. Apsūdzība celta par piesavināšanos un šī nodarījuma organizēšanu vai vadīšanu.

Pašam Antonovam noteikts aizliegums izbraukt no Lielbritānijas saistībā ar tiesvedību, kas sākusies ar Lietuvas prokuratūru. Lietuvas likumsargi izmeklē viņa saistību ar "Snoras" bankrotu. Šī Lietuvas banka tika nacionalizēta 2011.gada 16.novembrī.

Savukārt "Krājbankas" kriminālprocesa lielā apjoma dēļ, kā arī, lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalīja un daļu nosūtīja izmeklēšanai Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei.

2011.gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa "Krājbanku" atzina par maksātnespējīgu. 2012.gada maijā tika sākta kredītiestādes bankrota procedūra. Patlaban likvidācijas procesa ietvaros tiek pārdoti kādreizējie bankas īpašumi.

Policija pēc novembra notikumiem sāka izmeklēšanu. Aizdomās turēto lokā bez Priedīša un Antonova nonāca arī bijušie bankas valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns, kā arī bijusī bankas valdes locekle Svetlana Ovčiņņikova.

Nodarījumi, par kuriem tika turēti aizdomās Priedītis, Antonovs, Pelcbergs un Zalāns, kvalificējami kā sevišķi smagi. Policija iepriekš bija arestējusi viņu mantu. Arests tika noteikts Priedītim piederošam nekustamajam īpašumam, automašīnai, kapitāla daļām kādā uzņēmumā, kā arī vairākiem kontiem dažādās bankās, tostarp ārvalstīs.

Pelcbergam tika apķīlāts transportlīdzeklis un nekustamais īpašums, bet Zalānam - nekustamais īpašums, kapitāla daļas kādā uzņēmumā, kā arī vairāki transportlīdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!