Foto: DELFI
Tā dēvētajā "Krājbankas krimināllietā" prokuratūra ir pieņēmusi lēmumu pie kriminālatbildības saukt divus cilvēkus, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Viena persona apsūdzēta par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā un par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja radīts būtisks kaitējums valstij. Otra persona pie atbildības saukta par piesavināšanos lielā apmērā organizēšanu.

Prokuratūra neatklāj, kuras personas sauktas pie kriminālatbildības.
Ne bankas īpašnieka Vladimira Antonova, ne bijušā bankas valdes priekšsēdētāja Ivara Priedīša advokāti portālam "Delfi" nevarēja apliecināt, ka pie atbildības sauktie ir viņu klienti. Advokāti norādīja, ka no prokuratūras oficiālu informāciju nav saņēmuši.

Policija lietu prokuratūrai nodeva 28.decembrī, bet prokuratūra apsūdzības uzrādīja 10.janvārī.

Kriminālprocesa lielā apjoma dēļ, kā arī, lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalījis un pārējā daļā nosūtījis Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei tālākai izmeklēšanai.

Turklāt, šī kriminālprocesa ietvaros bija izdalīts atsevišķā lietvedībā materiāls par noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu. 2013.gada 29.oktobrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras pieteikumu par akciju sabiedrības "Latvijas Krājbanka" noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu 15 025 222 eiro apmērā.

Tiesa par noziedzīgi iegūtu mantu atzina "Latvijas Krājbanka" naudas līdzekļus 15 000 000 eiro apmērā savukārt daļā par 25 222 eiro procesu par noziedzīgi iegūtu mantu izbeidza.

Pieteikuma iesniedzēji uzskatīja, ka tiesas pieņemtais lēmums nav likumīgs un Rīgas apgabaltiesā tika iesniegtas apelācijas sūdzības.

Rīgas apgabaltiesa slēgtā tiesas sēdē lietu apelācijas kārtībā skatīja 2014.gada 7.janvārī, kur apmierināja Valsts policijas un prokuratūras sūdzību un atcēla Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2013.gada 29.oktobra lēmumu daļā par 25 222 eiro procesa par noziedzīgi iegūtu mantu izbeigšanu, līdz ar to, par noziedzīgi iegūtu mantu tika atzīti un atgūti "Latvijas Krājbankas" naudas līdzekļi 15 025 222 eiro apmērā.

Šis Rīgas apgabaltiesas lēmums nebija pārsūdzams.

Jau vēstīts, ka 2011.gada nogalē "Krājbankā" tika konstatēts ap 100 miljonu latu līdzekļu iztrūkums, bet 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa "Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. VP par notikušo sāka kriminālprocesu.

"Krājbankas" kriminālprocesā aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā tiek turēts bijušais bankas prezidents Ivars Priedītis, bankas līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns. Šajā kriminālprocesā izmeklētāji 2011.gadā aizturēja arī bijušo bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Noziedzīgie nodarījumi, par kuriem tiek turēti aizdomās Priedītis, Antonovs, Pelcbergs un Zalāns, kvalificējami kā sevišķi smagi. Policija ir arestējusi minēto personu mantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!